Како поручују из Министарства здравља, уступака неће бити, јер дувански дим је штетан, а циљ свега је заштита здравља становништва. Све исто важиће и за електронске цигарете.

Др Јелена Јанковић, помоћница министарке здравља, за "Блиц" каже да је Нацртом измене Закона о заштити становништва од дуванског дима предвиђена забрана коришћења дуванских производа у свим затвореним просторима и неким отвореним просторима у којима пушач може угрозити друга лица.

- Коначну верзију Нацрта измене Закона о заштити становништва од дуванског дима имаћемо после завршене јавне расправе. Дувански дим је штетан за све оне који га удишу, без обзира да ли су пушачи или непушачи. Не постоји ниједан оправдан разлог да би се правили уступци - каже за "Блиц" помоћница министарке здравља.

Наиме, од како је одјекнула вест да ће се у Србији забранити пушење у затвореним просторима што подразумева угоститељске објекте, али и неке отворене, попут аутобуских стајалишта или стадиона, на ову вест бурно су одреаговали не само пушачи, већ и угоститељи који наводе да добар део њихових гостију чини управо ова групација људи.

Ипак, постоји и друго мишљење, да то није баш тако, јер многи не могу да посећују угоститељске објекте управо из разлога јер не подносе дим, без обзира на импровизовану поделу на "пушачки" и "непушачки" део.

"Забрана пушења је неопходна мера"

Лекари наводе да је забрана пушења у затвореним просторима неопходна, како би се сачувало здравље становништва и апеловало на њих, јер од свих онколошких болести у Србији, рак плућа има највећу инциденцу и највећи морталитет. То је болест, како објашњавају лекари, због које смо у озбиљном проблему, јер више од трећине одраслог становништва Србије су пушачи. Такође, пушење изазива и низ других здравствених проблема.

- Већина дуванских производа садржи никотин. Дим из цигарета садржи стотине других хемикалија од којих велики број може проузроковати разне врсте рака. Поред никотина, дим цигарете садржи и угљен-моноксид, а поменућу неке од штетних материја: катран, никотин, ацетон, амонијак, арсеник, бензен… У цигаретама се налази и катран који је повезан са појавом неколико врста рака и проузрокује оштећење плућа. Сваки пут када удахнете дим цигарете у ваша плућа доспева велики број различитих штетних материја из дувана, папира и адитива који се додају дувану ради побољшања ароме, боје, стабилности или настају његовим сагоревањем. За многе од њих доказан је канцерогени ефекат - каже Јанковићева за "Блиц".

Говорећи недавно о најави Закона о забрани пушења министарка здравља проф. др Даница Грујичић изјавила је да је за доношење таквог закона потребна подршка целе Владе.

- Ја се искрено надам да ће у току ове године бити донет тај закон, али морамо га заиста добро припремити. Сви се плаше некаквог удара, али не заборавите да две трећине људи су непушачи. Они не могу да долазе у те затворене просторе управо зато што им смета дим - изјавила је Грујичић.

Кампања Министарства здравља

Како би се схватио значај увођења овог закона, Министарство здравља ће спровести кампању како би пушачима, али и свима осталима, па и оним потенцијалним пушачима појаснили колико је дувански дим штетан.

- Превентивни рад са пацијентима свих узраста, о важности здравих стилова живота, који искључују пушење, информација о штетности конзумирања дуванских производа како за пушача, тако и за непушача. Очекујемо да ће бити укључени сви здравствени радници, удружења, али и медији. Људски живот је најважнији и треба размишљати да је потребно сачувати здравље и ни на који начин не угрожавати права других лица на животну и радну околину без дуванског дима. Угоститељима ће пристићи нови корисници услуга: родитељи са децом, непушачи и сви они који су угоститељске објекте избегавали због штетног дејства дуванског дима - каже Јанковићева за "Блиц".

Уколико све прође како је планирано, после јавне расправе, Владе, Скупштине, али и кампање у наредним месецима, закон би могао бити усвојен.

-У складу са свим процедурама за усвајање закона, које укључују мишљење свих субјеката, јавну расправу, анализу ефеката и слично - додаје Јанковићева.

Лекари подржавају увођење закона

Лекари подржавају увођење овог закона, јер пушење може утицати на развој болести, пре свега карцинома.

- Преко 90 одсто оболелих су од рака плућа, од хронично опструктивне болести плућа су управо пушачи. Наравно, има и болести које нису у вези са пушењем. Свако ко престане да пуши је за себе урадио најбољу ствар. На тај начин су спречили да у једном удаху дима унесу неколико десетина канцерогених супстанци и хемијских једињења које делују не само на плућа, већ и на наш крвоток, као и на све друге органе - рекао је недавно за "Блиц" др Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију КЦС.

Такође, увођење овог закона недавно је подржао и директор канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији, Фабио Скано који је изјавио да би желео да наша земља постане "земља без дуванског дима у затвореном".

- Здравље није све, али без здравља немате ништа. Свако може да допринесе промоцији здравља. Ако имам једну жељу за српски народ, то је да свако од нас допринесе здрављу тако што ће Србија у будућности постати земља без дима у затвореном простору. То је један велики савет у погледу јавног здравља и нешто што је врло важно да Србија оствари, изјавио је Скано за Танјуг.

Подсетимо, Србија је још 2010. године добила Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму, те је овим законом забрањено пушење у затвореном радном и јавном простору, као и у јавном превозу, али су тада угоститељски објекти изузети.

Шта је до сада познато?

Пушење ће према садашњој верзији Нацрта закона бити забрањено у:

  • Ресторанима
  • Кафанама
  • Кафићима
  • Свим објектима затвореног типа
  • На аутобуским стајалиштима
  • Стадионима
  • (Блиц)

    БОНУС ВИДЕО:

    За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

    Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".