Дан жена мироносица обележава се треће недеље по Ускрсу. У православним црквеним календарима ово је датум одавања почасти сећању на жене мироносице које су дошле после Христовог распећа у пећину са његовим телом и донеле смирну и мирисе. Међу њима су биле Марија Магдалена, Салома, Јована, Марија Клеопова, Марта и Марија, Сузана и други.

Празник је посвећен женама које су промениле свој живот и посветиле га Исусу Христу као Учитељу. Пратиле су га свуда. У време када најближи ученици из страха и очаја нису знали шта даље, жене нису напустиле Сина Божијег након што су га ухватили. Крхки и беспомоћни, храбро су стајали на крсту. Стражари их нису могли отерати. Жене су поделиле с Исусом његов бол и патњу. Подржавали су Мајку Божију. Пратиле тело Исусово до гроба.

Жене су прво дошле до гробау мраку, да створе ритуално помазање Његовог Тела миром (ароматичним уљем) и мирисима, по тадашњем обичају. Оне су прве сведочиле чудесном Васкрсењу. Због тога су назване мироносицама.

Веровања и обичаји

Ово је дан који доноси мир овом свету. На овај празник сећају се и Еве, првогрешнице, и Мајке Божије, која је подарила велике благослове. Уочи Дана жена мироносица, жене се договарају ко ће славити празник и сакупљати храну. Главна јела гозбе су кајгана и пилетина. На гозби су присутне само жене.

Мушкарцима је забрањено да учествују чак и у припремама за прославу (резање пилетине и сл.). Празник је посвећен женама и прате га различити обреди.

Jedan od njih je i kumlenija, kojoj su prisustvovale devojke čije su se godine približavale braku. Po pravilu, izvršena je na dan kada se breza kovrčala. Dve prijateljice sa obe strane su se približile brezi, na kojoj je visio venac, tri puta se poljube kroz njega. U isto vreme, one su jedna drugoj ponudile jednu misao, nikad ne psujući, stvarajući prijateljstvo zauvek. Nakon toga, došlo je do razmene krstova i malih poklona.

Smatralo se da su devojke nakon kumlenija ušle u odnos duhovnih svojstava, sličan kumovskom. Nedelju dana kasnije, devojke bi se vraćale na mesto gde su razmenile poklone. Uz pesmu bi razgrnule venac, vratile natrag poklone. To je značilo da se njihovi devojački dani završavaju i da će se uskoro udati i voditi porodičan život.

Drugi obred, koji provode žene, je "krštenje i sahrana kukavice". Podseća na stari slavenski ritual. Prvo se "zakopa" lutka, koja je napravljena od trave "kukavice suze", a nakon određenog vremena se iskopa. Kukavica u ovom slučaju simbolizuje ženstvenost, dušu i drugi svet.

Veruje se i da, ako ima mnogo procvetale jagorčevine oko ovog dana, očekuje nas toplo leto.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".