Дешавало се да у недељи дана цена пелета промени износ два пута, и то траје иако смо већ и у новембар ушли. Већ је за 7.000 динара скочила цена на једном београдском створишту. Разамак је око двадесетак дана. Власник нам каже да им стиже нова тура већ сутра, и нису сигурни да неће бити и она већа.

Тренутно, цена по палети код њих је 34.300 (490 динара џак). Подсетимо, недавно се цена кретала око 27.000 динара.

Међутим, то је тек део проблема - стоваришта огрева су полупразна, јер све што стигне одмах се испоручује купцима. Како кажу на једном створишту у Западној Србији, они морају да пишу листе - као деведесетих када се чекало на ред за робу.

- Немамо пелета и морамо да правимо листе чекања. Људи се уписују, па онда како који камион дође, гледамо ко је на листи приоритета. Питање је када ће поједини да добију огрев - наводи С. И. радник овог створишта.

Како наводи, власник компаније је радницима сугерисао да не продају све по сваку цену и да поштују купце који су се први јавили за поруџбину.

Овако се кретала цена: Прошле године је палета (од 70 џакова) коштала 22.900 динара, овде године се на почетку сезоне попела на 24.900 да би данас већ коштала 28.000.

Наравно, цене се разликују од произвођача до произвођача, али овако је тренутно стање на познатом стоваришту на Звездари које у понуди има "спачва" и "цроwн форест" пелет.

Подсетимо, како је показала анализа Агенције за енергетику Републике Србије (АЕРС), домаћинства која се ове зиме буду грејала на гас и дрва проћи ће најјефтиније, док ће најпапренији трошак имати она која користе грејна тела на струју и горива за етажно грејање, пропан бутан и лож уље.

(телеграф)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".