Штета нанесена домаћинима је велика и мери се у хиљадама евра. Најгоре је што пси још нису ухваћени па мештани у Селу Раковица страхују од нових напада.

Покушао да одбрани козе, па и сам нападнут

– Пре три дана комшији, који има фарму у близини моје, пси су заклали осам коза. Помислио сам да неће више нападати и да им је доста крвавог пира. Али, када сам у среду ујутро око четири сата дошао са посла на фарму, имао сам шта да видим. Двадесет коза, међу којима је било и јарића, лежало је преклано у ограђеном дворишту. Тај простор где су биле козе оградио сам арматурном мрежом, али су пси ископали влажну земљу и ушли испод ограде. Још су били ту када сам ја стигао. Покушао сам да одбраним козе, али су они насрнули на мене. Док сам ја терао једног, други ме уједао – прича Ненад и истиче да је у чопору било и великих и малих паса, разних раса и „мешавина”, пише Политика.

У селу има доста напуштених кучића, у близини је и велики азил, али и шума у којој многи суграђани остављају псе и штенад.

Фото: Д. Дозет

 

Фарму је, каже, оформио пре три године и до сада није било оваквих ситуација.

– Дешавало се да да пси удаве јаре или козу, али то сам сматрао као данак природи. Оно што се сада догодило не може се поредити ни са чим. После овог напада обавестили смо приватну Ветеринарску службу у Рипњу која је надлежна за козе јер су их они и маркирали. Обавестили смо полицију, Ветеринарску комору и Ветеринарску инспекцију, али су нам рекли да они не могу ништа да ураде док ветеринар из Ветеринарске службе из Рипња не изађе на терен. Он мора да утврди да су пси заклали козе, а не ми, да бисмо било шта друго могли да радимо. Морамо да обавестимо и „Зоо-хигијену” како би неко дошао да похвата псе да више не праве покољ по селу – објашњава Животић.

Штета огромна

Штета нанесена домаћинима је огромна. Само Животићу губитак је већи од 2.000 евра, плус што је сваког дана у мањку јер нема млеко од коза, а нема ни чиме да храни јариће.

– Морам да купим нове козе да бих прехранио бар преостале јариће – каже Животић.

Како су недавно у „Ветерини Београд” рекли, све луталице у граду су стерилисане. Проблем су, како су напоменули, неодговорни власници који своје љубимце, када им досаде, пуштају на улицу. То изнова прави проблем у престоници па тако да не чуди податак да је прошле године забележено 860 напада паса на људе. Од тога броја 175 напада извршили су власнички пси. Суграђани су прошле године због уједа паса и мачака против града поднели 541 тужбу.

Фото: П. Митић

 

Оно што је видљиво јесте да великог броја паса луталица нема у ужем градском језгру, али их у приградским општинама има. Често се дешава да једну групу паса покупи „Зоо-хигијена”, али да се неколико дана касније на истом месту појави нова група луталица.

БОНУС ВИДЕО:

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) ЗАКЛАЛИ ЛУТАЛИЦУ, А МОГЛИ СУ И ДЕТЕ: У Јагодини стрепе после напада власничких паса

(Политика)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".