Почела је сезона јагода и сви љубитељи не могу да дочекају да их конзумирају!

Познато је да ово воће има много витамина, минерала и антиоксиданаса. Јагоде су богате витамином Ц и имају бројне здравствене предности. Помажу у очувању здравља срца, јачају имунитет, смањују ниво холестерола, смањују ризик од упала у организму и помажу у очувању здравља црева.

Лекари са британског универзитета Оксфорд препоручују да их конзумирате само онолико колико може да вам стане у шаку, без додатка шећера и само два до три пута недељно између 17 и 19 сати послеподне, наводи се на сајту "Medical daily". Ипак, сви се питамо како да препознамо праве домаће јагоде и да не купимо оне које немају укус, а ни мирис.

Фото: Профимедиа

 

Прво што треба да знате, то је да се у продавницама углавном појављују увозне на почетку. Продавци чак могу да истакну да су домаће, али истина је да праве домаће стижу у рафове нешто касније.

Друге ствари по којима можете да видите о каквим јагодама је реч јесу боја и мирис. Здраве домаће јагоде имају јарко црвену боју и препознатљив мирис, а разлика се највише види унутра

Увозна има мало семенки и унутра је светло розе боје, а уколико је такође црвена боја унутра доминантна, то је знак да је третирана пестицидима.

Домаћа здрава јагода има доста семенки унутра, а петељка је светло зелене боје и има земљани мирис.

Фото: Профимедиа

 

Такође, домаће јагоде можда понекад изгледају "неугледније", нису савршеног облика, али то је знак да нису третиране пестицидима и да су потпуно природне.

БОНУС ВИДЕО:

СЕЗОНА ЈАГОДА: Како да препознате оне слатке, домаће....?

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".