И колико год то било занимљиво деци, а непријатно онима који су већ ставили летње гуме на своје аутомобиле, оно од чега ипак сви страхују јесте питање шта ће бити са усевима и да ли нас због овог рекорда можда чекају више цене воћа и поврћа.

Јер ако се температура спусти за више од три степена испод нуле - то никако није добро, кажу пољопривредници. У директној опасности је воће које је већ процветало, као што су брескве и кајсије.

О овој теми водитељи "Пулса Србије" Милица Марковић и Милош Анђелковић разговарали су са агроекономистом Жарком Галетином.

- Свакако да у овом периоду снег није уобичајена појава, мада се у последње време све чешће јављају непогоде, попут летњих суша. Ко ће имати највећу штету? Највероватније малина, један од наших извозних адута. Коштичаво воће, нажалост, пре свега кајсија, бресква, оне које су отвориле цвет и небрањене су од мразева. Најбезбедније су јабука и крушка које имау касније цветање. Могу се очекивати значајнији губици - објаснио је Галетин.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

 

Агроекономиста је упозорио и на мраз који је најављен током сутрашњег јутра.

- Оно што је добро да се не најављују дуготрајнији мразеви и ледени дани. Ипак, и 3-4 сата на минус 3 степена може да нанесе велику штету. Тако ће бити сутра како је прогнозирано. То може да буде озбиљан проблем и да нанесе штету и до 30 одсто. Ипак, ако се снег задржи на воћкама, он може да заштити цвет воћки од ниских температура. Да ли ће се тај сценарио десити, не знам, али ако се снег нагло отопи и дођу ниске температуре, то би био најгори сценарио - додао је Галетин.

БОНУС ВИДЕО:

У ЧАЧКУ КО УСРЕД ЗИМЕ: Снег покрио и запад Србије

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".