Сведочећи у истрази против Пашајлића, који се терети за насиље у породици, противправно лишење слободе, запуштање и злостављање малолетне ћерке и кршење породичних обавеза, према незваничним информацијама, девојчицина мајка је признала и да је користила наркотике.

– Са Урошем сам била од 2010. до 2015. године, када нам се родила ћерка. Живели смо у стану на Звездари, а дете нам је одузето одмах након рођења. Прво је било у болници, а потом је смештено у Дом за незбринуту децу јер сам ја осуђивана за насиље у породици, односно према мајци – казала је Невена Т., мајка девојчице која је нађена у кади, неухрањена и дехидрирана.

Према њеним речима, осумњичени Пашајлић узео је ћерку из дома и одвео је да живи са њим, али није могла да прецизира да ли се то догодило на девојчицин трећи или четврти рођендан. Навела је да је она, сходно судској одлуци, имала право да виђа дете једном недељно, али да се са невенчаним супругом договорила да то буде чешће.

– Ћерку нисам видела дужи временски период, последњи пут пре око шест месеци, пре њеног проналаска у стану у Миријеву – казала је Невена Т.

Из сведочења девојчицине мајке произлази да се она отприлике у исто време видела и са бившим невенчаним супругом, али приликом тог сусрета, како је изјавила, ћерка није била са њим.

– Говорио ми је да је добро и да јој обезбеђује све што јој је неопходно. Последње две године, откако је Урош нашао девојку, ћерку нисам виђала редовно – испричала је Невена Т.

Према њеним речима, са бившим невенчаним супругом разговарала је и око девојчициног поласка у предшколско, а потом и у школу. Разговори су, како је навела, вођени углавном телефоном.

– На питање када ћу видети ћерку, Урош ми је одговорио да ће ме звати да се договоримо, али никада то није урадио. Када сам је последњи пут видела, била је нормалног раста за своје године. Нисам уочила проблеме са говором, сем да је причала тихо – посведочила је мајка злостављане девојчице. Потом је признала да је користила наркотике до 2010, као и да је поново почела када јој је дете одузето, али да је „чиста” последњих пет година.

Како би се утврдиле све околности у вези са занемаривањем осмогодишње девојчице, Прво основно тужилаштво је наложило да се уради вештачење психичког здравља осумњиченог Пашајлића, вештачење тежине повреда које је нанео садашњој невенчаној супрузи И. Л. која је открила да се дете налази у стану и вештачење општег здравственог стања девојчице.

У својству сведока саслушана и Ј. Р., полицијска службеница која је отишла у стан у Миријеву и пронашла девојчицу. Она је посведочила да су врата купатила била закључана, а да се кључ налазио на спољној страни врата.

– Када смо ушли у купатило у ком је било упаљено светло, из каде се промолила девојчица која није устала, већ се придигла у седећи положај. На себи је имала јакницу са капуљачом, доњи део тренерке чија је дужина била до испод колена. Када сам је узела у наручје одећа је почела да спада са ње, јер је била јако мршава. У кади у којој се налазила није била постељина него је испод детета била прострта стара мајица – рекла је, према незваничним информацијама, полицајка Ј. Р.

Навела је да у купатилу није било ни хране, ни воде и да је одмах позвана Хитна помоћ и Центар за социјални рад.

Заштитнику грађана Зорану Пашалићу, како „Политика” сазнаје, достављене су информације које је он у поступку контроле законитости и правилности рада затражио од шест надлежних органа (Градског центра за социјални рад у Београду, од домова здравља Звездара и Палилула, од Управе градске општине Звездара, од Министарства за бригу о породици и демографију). Достављени подаци се анализирају, а пошто овај део посла буде завршен, информације ће бити саопштене.

У међувремену, како је заштитник грађана рекао за наш лист, информације су додатно затражене и од Дома здравља „Савски венац” с обзиром на то да је дете било смештено у Центар за незбринуту децу који се налази на територији ове општине, Министарства просвете, Градског секретаријата за управу и Градског секретаријата за образовање и заштиту деце.

(Информер, Политика)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".