Међутим можда имате среће, ако не желите да се растајете од вредних предмета, који свакако за вас имају већу вредност од било ког колекционара. Уколико сте сачували нешто старог новца можда вам се посрећи.

За новчаницу која датира из 1885. године данас можете да добијете од 3.000 до 8.000 евра, тврде колекционари.

У питању је новчаница од 10 динара, за коју данас не можете ни жваку да купите.

Како преносе медији, она је вредна због тога што је ретка. Велики део тих новчаница повучене су из употребе, а део њих је изгубљен па су управо из тог разлога "право мало богатство".

Хартија ове новчанице је бела, са водотиском ознаке вредности (десет динара – ћирилицом). У литератури се наводи да је хартија превучена жутом мрежицом, а технолози објашњавају да је у питању импрегнација хартије.

Боја цртежа је берлинско плава. Цртеж за ову новчаницу (у ствари за неемитовану новчаницу од 10 динара државног издања из 1876. године) израдио је, по мишљењу проф. др Ненада Симића, познати српски сликар Ђорде Крстић (1851-1907).

Гравер за новчаницу од 10 динара из 1876. године био је Л. Думонт из Париза, а није познато ко је извршио преправке клишеа за ову новчаницу из 1885. године. Величина новчанице је 131 x 96 мм. На лицу банкноте су цртежи и текстови. Главни текст се налази на средини лица.

У средини горњег дела је цртеж попрсја краља Милана Обреновића, у средини доњег дела је грб Краљевине Србије, са леве стране је цртеж жене у народној ношњи, са снопом жита и српом, са десне стране је цртеж српског војника оног времена са пушком.

Десетина хиљада људи се у Србији бави нумизматиком, што сугерише да колекционари нису баш толијко ретки колико и старе новчанице. Овај хоби грађанима може донети велику зараду, а за појединим новчаницама, као што је ова, јавља се помама.

Код нас има око 30 удружења нумизматичара, и десетина хиљада слободних колекционара старим новцем.

БОНУС ВИДЕО: