Парадајз, моцарела, цветови тиквица и пржени цврчци. Таква пица се већ седам дана служи у пицерији "Мангиафуоцо" у Трсту.

А све то након што ову пицу која кошта 15 евра, припреми пица мајстор из Србије, Слађан Миленковић.

Није јефтина, али нису им јефтини ни састојци. Цврчке посебно допремају са једне мале фарме у Немачкој. Нису млевени, већ на пицу иду цели.

Слађан Миленковић, пица мајстор пореклом из Србије, направио је прву овакву пицу пре седам дана. Како је открио, никада раније није имао прилике да види ништа слично.

Фото: Фејсбук принтскрин/RTL Direkt

 

 

- Први пут у мом живот, овде у Трсту. По мени, ово је најодличнија пица коју сам видео на свету. Нисам био скептичан - отркио је Слађан новинарима хрватске РТЛ телевизије у оквиру емисије "Директ".

"Свидела нам се боја"

Власници пицерије морали су добро да размисле, јер цврчке је требало спојити са састојцима који ће одговарати укусу.

"Толико се причало о брашну од цврчака, у овом раздобљу, у последње време па сам рекао: ‘Зашто не покушати направити пицу од цврчака?‘. Тако само прионули на посао и експериментирали с овом пицом. Покушали смо комбиновати цврчке с још једним састојком, с цветовима тиквица. Свидела нам се наранџаста боја", објаснио је Алесандро Прибаз, сувласник пицерије.

Како каже, када је идеја почела да се развија, почели су да траже и добављаче цврчака.

- Контактирао сам немачку компанију, од које сам наручио и стигли су. И тако смо експериментисали са умаком од парадајза, моцарелом и цветовима тиквице - додао је, а главни састојак долази на врх у великим количинама.

У укус овог "специјалитета" уверила се и репортерка РТЛ Директа. Наиме, она је укус цврчака описала као укус чипса, односно, како је рекла "чипс од цврчака".

"Пробала бих из знатижеље"

Са друге стране, свој суд су дали и сами Италијани. Током анкете на улицама Трста, испало је да многи од њих нису знали за постојање овакгов специјалитета.

- Желим појести пицу на коју сам навикла, али можда пробам из знатижеље - рекла је Камила из Италије.

Марко је ипак био изричит - пица није са цврчцима.

- Не свиђа ми се баш таква врста пице. Преферирам добру пицу с парадајзом, капарима, али не с овим животињама, не - рекао је Марко.

Ипак, да је роба нашла своју циљну групу, најбоље говори само искуство из пицерије, где су признали како се број поруџбина знатно повећао, због чега су морали да повећају и набавку цврчака из Немачке.

(Данас.хр)

БОНУС ВИДЕО: