Paradajz, mocarela, cvetovi tikvica i prženi cvrčci. Takva pica se već sedam dana služi u piceriji "Mangiafuoco" u Trstu.

A sve to nakon što ovu picu koja košta 15 evra, pripremi pica majstor iz Srbije, Slađan Milenković.

Nije jeftina, ali nisu im jeftini ni sastojci. Cvrčke posebno dopremaju sa jedne male farme u Nemačkoj. Nisu mleveni, već na picu idu celi.

Slađan Milenković, pica majstor poreklom iz Srbije, napravio je prvu ovakvu picu pre sedam dana. Kako je otkrio, nikada ranije nije imao prilike da vidi ništa slično.

Foto: Fejsbuk printskrin/RTL Direkt

 

 

- Prvi put u mom život, ovde u Trstu. Po meni, ovo je najodličnija pica koju sam video na svetu. Nisam bio skeptičan - otrkio je Slađan novinarima hrvatske RTL televizije u okviru emisije "Direkt".

"Svidela nam se boja"

Vlasnici picerije morali su dobro da razmisle, jer cvrčke je trebalo spojiti sa sastojcima koji će odgovarati ukusu.

"Toliko se pričalo o brašnu od cvrčaka, u ovom razdoblju, u poslednje vreme pa sam rekao: ‘Zašto ne pokušati napraviti picu od cvrčaka?‘. Tako samo prionuli na posao i eksperimentirali s ovom picom. Pokušali smo kombinovati cvrčke s još jednim sastojkom, s cvetovima tikvica. Svidela nam se narandžasta boja", objasnio je Alesandro Pribaz, suvlasnik picerije.

Kako kaže, kada je ideja počela da se razvija, počeli su da traže i dobavljače cvrčaka.

- Kontaktirao sam nemačku kompaniju, od koje sam naručio i stigli su. I tako smo eksperimentisali sa umakom od paradajza, mocarelom i cvetovima tikvice - dodao je, a glavni sastojak dolazi na vrh u velikim količinama.

U ukus ovog "specijaliteta" uverila se i reporterka RTL Direkta. Naime, ona je ukus cvrčaka opisala kao ukus čipsa, odnosno, kako je rekla "čips od cvrčaka".

"Probala bih iz znatiželje"

Sa druge strane, svoj sud su dali i sami Italijani. Tokom ankete na ulicama Trsta, ispalo je da mnogi od njih nisu znali za postojanje ovakgov specijaliteta.

- Želim pojesti picu na koju sam navikla, ali možda probam iz znatiželje - rekla je Kamila iz Italije.

Marko je ipak bio izričit - pica nije sa cvrčcima.

- Ne sviđa mi se baš takva vrsta pice. Preferiram dobru picu s paradajzom, kaparima, ali ne s ovim životinjama, ne - rekao je Marko.

Ipak, da je roba našla svoju ciljnu grupu, najbolje govori samo iskustvo iz picerije, gde su priznali kako se broj porudžbina znatno povećao, zbog čega su morali da povećaju i nabavku cvrčaka iz Nemačke.

(Danas.hr)

BONUS VIDEO: