Змија дужа од једног метра измилела је и уплашила житеље палилулског насеља Борча. Топло време средином априла измамило је гмизавце из скровишта, а како јављају суграђани у Борчи су змије виђене на неколико локација. Реч је о безопасним белоушкама, али без обзира на то суграђани их се плаше.

Како се подсећа, змија отровница поскок пронађена је у Булевару деспота Стефана у центру Београда, средином октобра. Екипа „Зоохигијене” однела је змију отровницу у Зоолошки врт, где је привремено смештена.

Реч је о одраслој женки, дугачкој око пола метра. Стручњаци Завода за заштиту природе Србије прегледали су поскока. Једно време је био у Зоолошком врту, јер они једини имају услове за држање таквих животиња, али посетиоци несу могли да га виде.

Фото: Инстаграм принтскрин/moj_beo_grad

 

Поскок је веома отровна змија. Стручњаци сумњају да је или некоме побегао, а забрањено је држати отровне змије, или да је стигао у мотору нечијег аутомобила, где се сакрио јер му је било топло, можда са Дивчибара, где им је природно станиште.

Шта каже народно веровање: Ако угледате змију десиће се нешто лоше, али ако је убијете...

Код нас постоје многа веровања, а оно везано за змије, највише плаши људе који живе у кућама. За то, наравно постоји и ваљани разлог. Претпоставља се да само појављивање змија има пророчки карактер, а ево и како.

Многи верују да само појављивање змије у дворишту куће предвиђа несрећу. Могуће је да се ради и о змији коју називају чуваркућа, али то не умањује злослутност. Кажу да чуваркућа живи спод куће, близу огњишта или прага. Такође се наводи да су Словени сахрањивали људе управо испод прага, док ватра представља везу са оностраним светом. Веровало се да је та змија отелотворење предака, беле боје која се појављивала само када ће се десити нешто лоше, како би упозорила укућане. Ипак, ако би је неко из домаћинства убио, то би значило велику несрећу - смрт детета из те куће. Да се не везују само лоше ствари за змије, верује се и да онај ко згази неку, босом ногом, може након тога да лечи - исцељује људе. Ако угледате већи број змија на једном месту, у пролеће, оне наговештавају да ће лето бити изузетно топло, пише Курир.

БОНУС ВИДЕО:

НИЈЕ ЗА СВАКОГ: Погледајте како изгледа масажа са змијама на Филипинима

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".