Камере локалне телевизије Фокс 32 објавиле су снимак тинејџерâ који се окупљају на улицама и полиције која покушава да успостави ред у тој области.

"Где су им родитељи? То је моје питање", питала једна жена из Чикага док је у суботу пролазила центром Чикага.

Виђене су велике групе тинејџера како пуштају музику са звучника и бесциљно лутају по улицама, док су неки покушавали да уђу у градски парк Миленијум и Институт уметности, који су у касним вечерњим сатима затворени за особе млађе од 21 године.

Групе тинејџера су у знак протеста скакале по аутомобилима, разбијале прозоре и нападале возаче. Једна жена је за локалну подружницу Фокс њуза рекла да је њен муж нападнут и претучен након што је група тинејџера скакала по аутомобилу и разбила шофершајбну. Мушкарац је пребачен у болницу на преглед.

Стотине полицајаца покушавало је у центру града да растера групе тинејџера, а грађани су пријављивали и да су се чули пуцњи.

Полиција је на моменте помагала и пратила уплашене туристе до аутомобила или хотела у којима су одсели, а саобраћај на чикашкој авенији Мичиген био је обустављен док је полиција покушавала да успостави ред.

Полиција каже да је шестогодишњи дечак погођен у руку у близини Чикашке петље, а 17-годишњи дечак погођен је у ногу. Обојица су пребачени у болницу и сада су у стабилном стању.

Хаос у граду резултат је изазова постављеног на друштвеним мрежама под називом "Teen Takeover”, а сличне сцене одиграле су се у Чикагу и прошле године.

Новоизабрани градоначелник Чикага Брендон Џонсон осудио је насиље, али је и против осуде тинејџера и оних који их називају криминалцима.

- Није конструктивно демонизовати младе, који су и иначе без перспективе - рекао је Џонсон.

Грађани, с друге стране, сматрају да су одговорни родитељи.

- Разумем да се деца добро забављају, али за ово је криво лоше васпитање. Морамо да будемо бољи као родитељи. Наша деца не би требало да буду овде - рекао је један становник Чикага.