Она је одликована на свечаности којој су поред осталих присуствовали актуелни канцелар Олаф Шолц, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и бивши селектрор фудбалске репрезентације Немачке Јирген Клинсман.

Штајнмајер је похвалио политичке успехе Ангеле Меркел, али је посебно истакао њене личне квалитете.

-Никада ње себе као особу стављала у фокус. Свака сујета, свако ласкање, свака помпа око ње била јој је одвратна, рекао је он, преноси "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Штајнмајер је истакао да је мандат Меркелове био период „практично непрекидног економског раста“.

Фото: Танјуг/АП

Подсетио је да су се у то време низале кризе, као што су криза евра или пандемија ковида-19 и навео да је само неколико земаља преживело ове кризе као Немачка.

-Поред тога, Меркел има умеће преговарања и способност компромиса. А карактерише је непоколебљива одлучност с којом је одржала темељна начела наше државе, поручио је Штајнмајер.

Пре Ангеле Меркел само су два канцелара примила највише одликовање Немачке - први канцелар после Другог светског рата Конрад Аденауер и Хелмут Кол, који се сматра архитектом поновног уједињења Немачке.

Мишљења о владавини Ангеле Меркел су подељена, па је коментатор Дојче велеа (ДW) Албрехт фон Луке оценио да је време током којег је била на власти "ера 16 изгубљених година", док јој други аналитичари приписују заслуге јер је током периода огромних преокрета бранила постојеће стање ствари.

Фото: Танјуг/АП

Банкарска, дужничка и избегличка криза под њеном влашћу су погодиле Европску унију.

Критичари сматрају да је Меркел била превише блага према Русији, док се све већа енергетска зависност Немачке од Русије током њеног мандата тумачи као грешка.

Меркел је била немачка канцеларка од 2005. до 2021. године када је одлучила да се не кандидује за нови мандат.

БОНУС ВИДЕО: