Активисти за заштиту животне средине окупили су се код Бранденбуршке капије у Берлину како би прославили гашење реактора у поноћ, док су се тамо такође нашли и заговорници нуклеарне енергије.

Три последња нуклеарна реактора у Немачкој били су Изар 2 у Баварској, Емсланд у Доњој Саксонији и Некарвестхајм 2 у Баден-Виртембергу.

Овим потезом Немачка завршава 60 година производње нуклеарне енергије у земљи и попратне политичке расправе о том питању.

Немачка савезна покрајина Баварска жели наставити користити нуклеарне електране и преузети одговорност за њих, рекао је баварски премијер Маркус Зедер, што би могло довести до повратка нуклеарне енергије.

Баварска, која је дом многим успјешним њемачким извозницима, жели да савезна влада измени закон о престанку коришћења нуклеарне енергије тако да допусти рад нуклеарним електранама под одговорношћу појединих савезних покрајина, казао је Зедер.

Немачка министарка за заштиту животне околине Штефи Лемке из странке Зелени је за дпа рекла да ће престанак кориштења нуклеарне енергије Немачку учинити сигурнијом.

"Ризици нуклеарне енергије су ван контроле у случају несреће", казала је Лемке.

Конзервативни опозициони политичари су разочарани.

Шеф Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Фридрих Мерц је гашење назвао "црним даном за Немачку", што сматра и сестринска странка ЦДУ у Баварској, Хришћанско-социјална унија (ЦСУ).

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".