Исусово страдање на Велики петак представља увод у Ускрс, односно дан када је Исус Христ васкрснуо из мртвих. Ускрс представља дан највеће радости код хришћана, а православни верници овогодишњи Ускрс обележавају у недељу 16. априла.

Пре него што је Христ разапет на крст, он је у ноћи између Великог четвртка и Великог петка био мучен. Након што није могао да осуди Христа, Понтије Пилат га је предао Јеврејима, рекавши да га не може осудити јер је Исус невин. Они су схватили да Исуса могу само да муче, али не и да га осуде, па су рекли Пилату да се Исус буни против римског императора, јер себе проглашава царем, а за такав грех Римљани морају да казне починиоца.

Фото: Профимедиа

 

 

Како је то било уочи Пасхе, највећег јудејског празника, обичај је налагао да се један затвореник пусти на слободу. Пилат је питао народ кога да ослободи, Исуса Христа или разбојника Вараву, који је убио неколико римских војника, изманипулисана маса је тражила Вараву. Када их је Пилат упитао шта да уради с Исусом, светина је викала: "Распни га, распни га".

И ту почиње пут страдања Исусовог, тако су њему прво на главу ставили венац од трња, док је са собом на путу до Голготе носио тежак крст. Улица бола је пут којим се Христ кретао до Голготе, док су окупљени људи пљували и вређали. На брду Голгота била су постављена три крста, на крсту у средини је разапет Христ, а на друга два двојица разбојника.

И поред свих мука и бола кроз које је пролазио Исус је затражио опрост за његове џелате од Бога. Изговорио је најпознатију реченицу у хришћанском свету: "Оче, опрости им, јер не знају шта раде". Исус је издахнуо око три сата поподне.

Након што је Исус издахнуо почело је да се помрачује Сунце, отворили су се гробови, земља се тресла, а завеса у храму се расцепала одозго до доле. Камење се распадало уз страшан прасак, док су стене пуцале, а окупљене људе обузео је неизрециви ужас. Богородица је са апостолом Јованом и Маријом Магдаленом остала поред крста, а а Јосиф из Ариматеје је замолио Пилата да скине Исуса са крста и сахрани га.

Фото: Википедија

 

 

Након што им је Пилат то дозволио, они су однели тело Исуса Христа у гробницу, а гроб је био уклесан у стени. Римљани су, након што је Христово тело положено у гробницу и на улазу наваљен огроман камен, поставили страже из страха да хришћани не узму тело.

Васкрс или Ускрс?

Многи имају једну недоумицу. Како се правилно каже Ускрс, Васкрс или Воскрес? Можемо рећи да су све три речи исправне! "Васкрс" је српскословенски облик и он припада српском црквеном и књижевном језику. "Воскресеније" је рускословенски облик. Потиче из старословенског језика руске редакције и он је данас у употреби у српској цркви.

Правилно је рећи и "Ускрс", јер овај назив припада српском народном језику. Реч је о називу који је некада давно настао прилагођавањем онога што је изговорено у црквама.

Зашто се фарбају јаја?

Бојена јаја се помињу први пут у 12. веку, а код нас тек негде у 16. веку. Сматра се да је хришћанска црква овај обичај доста касно прихватила.

Народ је постанак овог обичаја сместио још у време Христовог васкрснућа. Постоји више легенди о овоме, по једној је на гробу Исуса Христа након сахране његова мајка, Дева Марија, изашла је и оставила неколико обарених белих јаја. Када је у недељу Христос васкрсао, јаја на гробу су одједном поцрвенела, па због тога у спомен хришћани фарбају јаја црвеном бојом. Опет, друга легенда говори када је Христ вођен да га разапну на крст, народ је том приликом бацао на њега камење, које се претварало у црвена јаја.

Фото: Профимедиа

 

 

Још једна од легенди говори о Марији која је ишла цару Тиберију у Рим да објасни Христово васкрсење, а на поклон му је донела корпу јаја. Цар није веровао да је Христос васкрсао и рекао да би то било као када би ова јаја у корпи променила боју. Марија је на то рекла "Христос васкрсе" и сва јаја су постала црвена.

Црвена боја је симбол радости, живота и васкрсења. Зато су јаја најчешће фарбана у црвено, али и у остале боје. Прво кувано јаје се боји у црвено и оно се у кући чува до следећег Васкрса. Зову га "чуваркућа", "чувар", "страшник". Приписује му се моћ да брани људе од болести и свега лошег, чува стоку и усеве.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&