И док ће неко одмарати тек дан или два, већина ће добити продужени четвородневни викенд. По закону, нерадни дани за Васкрс ове године су петак 14, субота 15, недеља 16. и понедељак 17. април. Међутим, четири слободна дана махом ће спојити само они запослени у државним фирмама, јавној управи, банкама, поштама, вртићима, школама... Они који раде код приватника мораће да се задовоље са слободним викендом. Или мање.

У сваком случају, све што треба да завршите у банкама, поштама, на државним, градским или општинским шалтерима, урадите данас, јер ће већина запослених у овим установама поново на свом радном месту бити тек у уторак 18. априла.

Тржни центри, маркети и пијаце

Мање или веће продавнице ће махом на Велики петак бити отворене, али са скраћеним радним временом до 18 часова. У суботу ће скоро све радити уобичајено, али ће зато за Ускрс све скоро до једне бити затворене. Од понедељка све се, међутим, враћа у нормалу иако је званично и 17. април нерадни дан. Исто важи и за тржне центре, али ће изузетак бити биоскопи у тржним центрима који ће радити уобичајено.

Приватне продавнице могу да раде и 24 сата дневно, али и да буду затворене.

Ипак, они искуснији знају да се на сам празник стварају “километарски редови”, те да је много боље уобичајену куповину одрадити раније. Баш као и одлазак на пијацу јер ће у петак продавци моћи да се преброје на прсте једне руке.

Радно време тржних центара

Тржни центри радиће 14. априла до 18.00. У суботу, 15. априла, имаће редовно радно време, а у недељу ће сви тржни центри бити затворени (осим биоскопа у тржним центрима – који раде). Од понедељка, 17. априла, радиће редовно.

Радно време пијаца

Све пијаце које послују у саставу ЈКП „Београдске пијаце“, у петак, суботу и понедељак, 14, 15. и 17. априла 2023, радиће по уобичајеном радном времену од 6.00 до 19.00.

Зелене пијаце неће радити на Ускрс, у недељу, 16. априла, осим следећих пијаца: „Земун“, „Баново брдо“, „Беле воде“ и „Душановац“, које ће радити у периоду од 6.00 до 14.00.

Пијаца „ОТЦ“ – Нови Београд, у петак и суботу, 14. и 15. априла, радиће по уобичајеном радном времену од 8.00 до 16.00, док ће на Ускрс, 16. априла, и у понедељак, 17. априла, пијаца бити затворена.

Паркинг на пијаци „Земун“, на Ускрс, у недељу 16. априла, радиће од 00 до 24 часа, док ће паркинг на пијаци „Душановац“ радити од 7.00 до 15.00.

Пекаре

Оне по правилу за празнике имају најшареније радно време, а све зависи од самог газде. Реално је да на Велики петак све имају скраћено радно време, неке до поднева, неке до 16 или 17 часова. Већина њих ће примати муштерије у суботу, али ће зато на Ускрс бити све затворене. Понедељак ће опет зависити од процене власника.

Апотеке

Већина државних апотека ће од петка до понедељка бити затворене, или ће на Велики петак и у понедељак радити скраћено. Међутим, дежурне апотеке радиће 24 сата на дан, баш као и многе приватне апотекарске установе.

Дежурне апотеке у Београду

Дежурне апотеке које иначе раде од 00 до 24 часа, отворене су и током празника…

Свети Сава, Немањина 2 (6643-170)
„Први мај“, Краља Милана 9 (3241-349)
„Богдан Вујошевић“, Булевар маршала Толбухина 30 (2601-887)
„Земун“, Главна 34 (2618-582)
„Горњи град“; Др Ђорђа Ковачевића 27, Лазаревац (8129-611)

Већина приватних апотека радиће по редовном радном времену током празника.

Поште

Током ускршњих празника, од 14. до 17. априла 2023. године, радиће дежурне поште у Београду и другим градовима и поште на граничним и административним прелазима – укупно 82 поште у целој земљи, саопштено је из ЈП Поште Србије.

Свих дана празника, Главна пошта у Таковској 2 у Београду, пошта на аеродрому Никола Тесла и поште на граничним и административним прелазима, радиће неизмењено –нон-стоп.

У петак и суботу 14-15. априла и понедељак 17. априла, радиће поште у тржним центрима у Београду, Крагујевцу, Панчеву, Сремској Митровици и Шапцу, поште у „Универекспорт“ објектима у Београду, Новом Саду и околини, Сомбору и Зрењанину.

Дежураће и друге поште у свим већим градовима и туристичким центрима. На Васкрс, у недељу 16. априла, радиће београдска Главна пошта, пошта на аеродрому Никола Тесла и поште на граничним и административним прелазима.

Јавни градски превоз – ред вожње

На свим градским, приградским и локалним линијама, на којима возила саобраћају у оквиру интегрисаног тарифног система, за време ускршњих празника биће примењен посебни ред вожње, саопштено је из Секретаријата за јавни превоз.

Тако ће се у петак, 14. априла, примењивати ред вожње за недељу, у суботу, 15. априла, ред вожње за суботу, док ће у недељу и понедељак, 16. и 17. априла, важити ред вожње за недељу.

Паркирање у зонираним деловима града

ЈКП „Паркинг сервис“ током ускршњег празника неће контролисати и наплаћивати паркирање у зонираним деловима града и то од петка, 14. априла, до понедељка, 17. априла 2023. У истом периоду биће затворене и пословнице Корисничког сервиса у улицама Таковска 31 и Милешевска 51 и Булевару Милутина Миланковића 134г.

Све јавне гараже, посебна и СМС паркиралишта током предстојећег празника биће непрекидно отворени и радиће по уобичајеном систему наплате, као и Служба за експлоатацију возила.

Наплата и контрола паркирања почиње после ускршњег празника од уторка, 18. априла 2023.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".