То је на последњој седници ОВ саопштио заменик општинског правобраниоца Милован Недељков. Он је казао да је тај износ веома висок, али ипак знатно нижи од надокнада које су ранијих година исплаћиване из општинског буџета за уједе и повреде приликом насртаја животиња на људе на улицама и јавним површинама.

- Одштета од 14,8 милиона динара одређена је у поступку судског поравнања и зато је много мања него што би износила да смо се захтевима грађана, као претходних година, противили тужбама, јер смо избегли велике судске трошкове – појаснио је Недељков.

Он је казао да општинско правобранилаштво нажалост не може да утиче на праксу која је таква да грађани добијају судски поступак већ самим тим што приложе две потврде о томе да су били жртве луталица – једну од полиције и другу од лекара.

- За мене је велико изненађење што су грађани обештећени и за уједе мачака, мада видим да је то било и прошле године. Грађани подносе тужбе и за нападе тих животиња, па сад нека је то на савест свима – рекао је Недељков.

Председник Општине Бранислав Шушница навео је да малтене сваки дан има листу за плаћање уједа паса, изражавајући чуђење што је „народ почео да се жали да га гризу и мачке луталице“.

- Новац који одлази на та обештећења могао би да се употреби за многе корисне подухвате, а један од таквих, на које је указао директор ЈКП „Комуналпројект“ Мирослав Сићевић, могао би да буде постављање видео-надзора на дечјим игралиштима како би се спречио вандализам на тим објектима, а то би опет уштедело паре за улагање у путну привреду или у неке друге пројекте – истакао је Шушница.

Пресуде за нападе напуштених животиња, како је предочио, често су нелогичне.

- Тако се дешава да ујед буде на једној, а докази су на другој адреси. Али, ми поштујемо одлуке суда – закључио је Шушница.

"Поједен" вртић

Председник Општине је изнео да је 2021. године за уједе паса и мачака, као и за уганућа и повреде при падовима у одбрани од ових животиња, грађанима из буџета исплаћено „запрепашћујућих“ 50 милиона динара.

- За два таква годишња издвајања могли бисмо да направимо дечји вртић – илустровао је председник.   

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".