Пре неколико вечери у сали Научно-технолошког парка у Чачку, у оквиру Националне престонице културе, представио се глумац Милутин Милошевић.

Он се осврнуо на своје детињство, прве глумачке кораке, али и успомене на родни град.

Како је истакао овај млади уметник, његово детињство је везано за насеље Калуђерице и Топличку улицу у Чачку. Тихи бунтовник са разлогом – Милошевић је казао да је имао лепо детињство захваљујући родитељима, сестри, али и баки и деки.

На улици тражио забаву

- Тек данас сам схватио да овде не живим већ 23 године, а сва места су ми у мом граду била у детињству бескрајан простор слободе. То је вероватно и разлог због којег се бавим глумом. Дакле, везано је за школу, породицу и комшије - истакао је Милошевић, а преноси Нова.

Он каже да је сјајан тинејџерски период провео у Чачку са другарима на улици тражећи повод за забаву.

- Он се некако стварао у интеракцији са њима, а, такође сам волео да играм баскет у летњем периоду. Зими је то било другачије. Буквално смо глуварили, али, обзиром да су девесете у питању нама је било лепо, колико год су била то грозна времена - нагласио је Милошевић.

Били смо деца

Како каже, он и његова дружина су били одговорни за своје поступке и ником нису полагали рачуне.

Фото: К. Михајловић

 

 

- Нико ме није стриктно контролисао, али нисам правио глупости што верујем има везе са карактером. Често су викендом организоване свадбе у оближњем хотелу и ми смо као деца ишли непозвани да се засладимо колачима и печењем. То се код нас зове – ићи у "кокањаре", али је нама била врхунска забава све док обезбеђење није схватило да ми немамо апсолутно никакве везе са званицама - испричао је Милошевић.

Тада је, подсето се, имао жути и црни сок, али је њима као клинцима све то било врло занимљиво. Део одрастања је био и гледање филмова за одрасле када је са својим пријатељима узимао филмове из видео-клуба.

- Ми узмемо три акциона, две комедије и један такав. Било нас је срамота од те лепе девојке која је радила у радњи за изнајмљивање. Увек је савладавала стид жеља за гледањем - насмејао је публику Милошевић.

Присетио се и првих одлазака у биоскоп, тада су у Чачку постојала два.

Ту су Праг и Сутјеска, али више сам ишао у други јер је мама имала симпатију у њему - каже Милошевић, који је потомак чувеног лекара.

Бомбардовање

Као клинац је одгледао све домаће филмове на касетама, али је увек био свестан колико је Чачак дао уметника попут Соње, Пурише, а и сам је ишао у драмски студио у родном граду.

- Чак сам и бомбардовање дочекао на даскама које живот значе. Спремао сам представу када су се чуле сирене и редитељ из чачанског Дома културе нас је "отерао“ кући" - рекао је Милошевић.

Говорећи о уметности, каже да су му пуно помогли људи које је много волео Микан Мариновић и Милослав Саки Мариновић. Они су га прво одговарали од глуме, али када нису успели, дали су му корисне савете. Имао је и младалачку обуку са комшиницом своје баке.

- Тада сам наступао пред њом. Могао сам да лупетам и изводим разне глупости и много ми је значила, поред подршке породице, и њена љубав за моје уметничке способности. Та интеракција је била са њом, а глума без контакта са публиком нема смисла - објаснио је Милошевић.

Она је, како каже, имала реакцију на његов наступ.

ФОТО: К. Михаијловић

 

 

- Био сам у дворишту, попео се на неки стуб па сам нешто рецитовао и измишљао - каже Милошевић нагласивши да се она кикотала са друге стране. Потом га је глума очарала, али више позориште будући да има тај тренутак са гледаоцима из публике. Чаробан је тај тренутак када се дигне прашина, односно завеса склони, сматра он.

- Уметничке дисциплине су моја страст, са тим осећајем лежеш и будиш се, а све друго је по страни док то не савладаш и док не постане твоје - поручио је Милошевић. Говорећи о глумачкој кондицији Милутин каже да се она постиже, условно речено, "километражом".

Према његовим речима то је заправо колилчина простора којом се вежба представља умеће у у том послу.

- Лепота је када позајмиш тело и дух, јер глумац само то има. Ми немамо инструменте или ствари које нам помажу током посла - закључио је Милошевић.

На скупу су приказани и инсерти из његових филмова попут "Свети Георгије убива аждаху“, "Београдски фантом", "Кордон"….

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: