Рекао је да сви случајеви против њега представљају покушај да се осујети његова трећа кандидатура за председника САД, назвавши то „огромним мешањем у изборе у до сада невиђеним размерама".

- Никада нисам мислио да би се тако нешто могло догодити у Америци. Једини злочин који сам починио је да неустрашиво браним нашу нацију од оних који желе да је униште - рекао је Трамп присталицама окупљеним у његовој кући у Мар-а-Лагу у Палм Бичу на Флориди.

Трамп, који се кандидовао за републиканску председничку номинацију 2024. године, у уторак увече је на Флориди одржао релативно кратак говор, у трајању од 25 минута, у поређењу са својим скуповима који понекад могу да трају и два сата, преноси Ројтерс.

Он је критиковао рад тужилаштва, али није позвао на нове протесте својих присталица, наводи британска агенција.

Фото: Танјуг/АП

 

Такође, иако се очекује да ће се ускоро вратити у кампању, није износио детаље о томе.

Свој говор је посветио највише критикама које сугеришу да је оптужница против њега прогањање политичких противника који користе правни систем како би покушали да га спрече да поново као председник уђе у Белу кућу након избора 2024.

Трамп је оптужио окружног тужиоца Менхетна Алвина Брага да је хтео да га ухапси „пре него што је сазнао ишта о мени”. Рекао је и да је судија у овом случају Хуан Мерчан „судија који мрзи Трампа”, али није понудио никакве доказе којима би подржао своју тврдњу да су они предузимали своје акције како би осујетили његову кандидатуру за Белу кућу.

Фото: Танјуг/АП

 

Посебно је критиковао рад специјалног тужиоца Џека Смита због истраге у случају са поверљивим документима, који су изнешени у Мар-а-Лаго, након што је Трамп напустио Белу кућу почетоком 2021., и кога је назвао „лудаком” неколико пута.

Раније се Трамп изјаснио да није крив на суду на Менхетну по 34 тачке оптужнице за фалсификовање пословних записа, пошто су га тужиоци оптужили да је, између осталог, организовао плаћања двема женама пре избора 2016. како би спречио објављивање њихових сексуалних сусрета са њим.

Трамп је потом напустио зграду суда на Менхетну и упутио се ка свом имању на Флориди.

Ново саслушање тек у децембру

Судија који води поступак против бившег председника САД Доналда Трампа у Њујорку, заказао је следеће саслушање за 4. децембар, отприлике два месеца пре званичног почетка републиканских примарних избора за председничку трку 2024. годину, преноси амерички портал Хил.

На децембарском рочишту, судија ће одлучити о очекиваним предлозима за одбацивање случаја, наводи амерички портал.

Фото: Танјуг/АП

 

Страначким скупом у Ајови 5. фебруара 2024, почеће примарни избори републиканаца, а њихови први предизбори у Њу Хемпширу, заказани су за 13. фебруар.

Очекује се да ће Трамп искористити оптужницу против њега, како би покушао да прикупи подршку међу републиканским гласачким телом, са тврдњом да је жртва политички мотивисаног кривичног гоњења, наводи портал Хил.

БОНУС ВИДЕО:

ТРАМП НАПУСТИО СУДНИЦУ: Тренутак кад некадашњи председник САД одлази уз велике мере обезбеђења

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".