Од када постоје метеоролошка мерења у Србији, у Београду се не памти у последњих 150 година да су оволике количине снега пале у априлу. Бели прекривач изненадио је све грађане који су јутрос изашли из куће, док је већина запослених чак и каснила на посао због колапса у саобраћају до којег је дошло због невремена.

Додатно су стање на престоничким улицама погоршала дрвећа која су се ломила и падала насред коловоза. Овај призор затекао је становнике Карабурме и Новог Београда.

Док су надлежне иституције задужене за рашчишћавање путева како од поломљених грана, тако и од снега, грађани су у обавези да очисте стазе испред улаза својих кућа и зграда.

Фото: Профимедиа

 

 

Казна прописана Одлуком о комуналном реду у Београду за физичка лица износи 5.000 динара, а правна лица која не уклоне снег, лед или леденице са кровова могла би платити до 50.000 динара.

Примену ове одлуке контролише комунална полиција па би грађани требало да пазе да приликом чишчења снега не ометају возаче и пешаке и затрпавају сливнике.

- За уклањање снега и леда са тротоара ширине до пет метара, који се налазе испред зграде, пословног објекта, неизграђеног грађевинског земљишта, прилазне стазе одговорна су лица која користе непокретности - наводи се у Одлуци о комуналном реду у Београду.

Фото: ГО Стари Град

 

 

Казне можете да добијете чак и ако својим четвороточкашем изађете на улицу и учествујете у саобраћају, а са истог нисте очистили снег. Казне су и неколико пута веће ако због немара неко буде повређен. Сигурно сте икс пута на улицама видели аутомобил који на крову носи сав наталожени снег. Рекли бисмо, то је проблем власника аутомобила, али и није уколико тај снег током вожње почне да пада па заврши на аутомобилу иза себе. Уколико се укључите у саобраћај, а да претходно нисте очистили снег или лед са својих стакала, то вас може коштати 5.000 динара, што је износ који можете очекивати и за завејане регистарске таблице и светла. Ако неочешћеним возилом изазовете саобраћајну незгоду, то вас може коштати од 5.000 до 18.000 динара.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".