- Добили смо највише мандата - рекао је Орпо, пренео је Ројтерс.

Фото: Танјуг/АП

 

На основу 93,4 одсто пребројаних гласова, његова партија ће добити највише места у парламенту, 48 од 200, пошто је добила 20,5 одсто гласова, показали су подаци изборне комисије Министарства правде.

Према нешто раније објављеним пројекцијама финског јавног сервиса "Иле", НПЦ-у би припало 48 од 200 места у парламенту, Партији Финаца 46, док социјалдемократама премијерке Сане Марин 43.

Фото: Танјуг/АП

 

Лидер партије или групе која добије највише гласова има право да први окупи парламентарну већину, што значи да би лако могло да се деси да је време премијерке Сане Марин засад прошло.

Орпо је рекао да ће разговарати са свим групама које су ушле у парламент како би добио већину и формирао владу, док је Марин рекла да би њене социјалдемократе могле да владају са НЦП-ом, али да неће сигурно ући у владу са Партијом Финаца.

Фото: Профимедиа

 

Марин је назвала Партију Финаца "нескривено расистичком" током дебате у јануару, што је ова националистичка странка одбацила.

- Од срца хвала свима који су гласали - поручили су из Социјалдемократске партије.

 

 

Главни циљ Партије Финаца је да смање, како је лидерка Рика Пура назвала, "штетне имиграције" из земаља у развоју које не припадају Европској унији. Такође, она позива на политику штедње како би се обуздао дефицит, што је став који дели са НЦП.

БОНУС ВИДЕО:

ЕВАКУИСАНО ЧИТАВО МЕСТО: У Минесоти из шина исклизнули вагони теретног воза

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".