Како сад ствари стоје, Милатовић ће забележити убедљиву победу над Милом кандидатом Демократске партије социјалиста (ДПС), Милом Ђукановићем.

Ко је Јаков Милатовић? Биографија човека који је срушио Мила

Рођен је у Подгорици 7. децембра 1986. године, где је завршио основну школу и Гимназију са дипломом Луча. Основне студије завршио је на Економском факултету Универзитета Црне Горе, са просечном оценом 10 и био је студент генерације.

Ожењен је Миленом и има троје деце - ћерке Сару и Ану, те сина Давида. По националности је Црногорац, а по вероисповести православац.

Фото: М. Дробњак

 

Као стипендиста америчке владе боравио је на Универзитету савезне државе Илиној, као стипендиста аустријске владе на Универзитету у Бечу, а као стипендиста Европске комисије на Универзитету у Риму. Магистарске студије у области економије завршио је на Универзитету Оксфорд као стипендиста британске владе.

Радио је у НЛБ банци, Дојче банци, а онда у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД).

Друга искуства и усавршавања стицао је у оквиру немачке Фондације Конрад Аденауер, Лондонске школе економије, Универзитета у Пекингу, Лидерске академије Универзитета Стандфорд, и других.

Фото: Приватна архива

 

Аутор је више стручних радова и коаутор је две књиге.

Милатовић је био министар економског развоја у Влади Здравка Кривокапића, као и кандидат за градоначелника Подгорице.

Он је у председничку трку ушао силом прилика.

Председништво Покрета Европа сад крајем јануара изабрало је свог лидера Милојка Спајића као председничког кандидата.

Спајић је, као и Милатовић, бивши су министар, а "Европа сад" је био назив њиховог економског програма. Касније су формирали покрет истог имена, а који је био највећи победник локалних избора 2022, када је Милатовићу била намењена функција градоначелника Подгорице.

Фото: Танјуг/АП

 

Међутим, због проблема око пребивалишта и двојног држављанства Државна изборна комисија (ДИК) одбила је Спајићеву кандидатуру за председника Црне Горе, па се кандидовао Милатовић.

Јаков Милатовић важи за политичара без мрље у каријери.

За Јакова кажу да је радан и неуморан, посвећен отац ћерки Саре и Ане и сина Давида, брижан супруг, пажљив син и брат.

БОНУС ВИДЕО:

ЗБОГОМ ЂУКАНОВИЋУ: Бар слави Милов пад

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".