Из "Народног фронта" кажу да је у питању први покушај пацијенткиње и њеног супруга са донираним репродуктивним материјалом.

- Пацијенткиња има 43 године и ово је њена прва трудноћа, претходно је имала две неуспешна покушаја вантелесне оплодње са својим јајним ћелијама. Она је у добром здравственом стању и одлично се осећа - рекли су из "Народног фронта.

Пријавило се 700 парова

Наводе да се преко портала е-управе, до сада пријавило више од 700 парова и жена без партнера за овај поступак.

- Око 100 парова и жена без партнера је за сада бирало ГАК 'Народни фронт' као установу у којој жели да обави овај поступак, додају из те здравствене установе. Кажу да је до сад је стигло 12 пакета јајних ћелија и сперматозоида, а 11. априла стиже донирани репродуктивни материјал за 30 парова и жена без партнера. Поступак оплодње донираним јајним ћелијама може да се уради у свим државним и приватним центрима за вантелесну оплодњу - закључују из "Народног фронта".

Фото: Профимедиа

 

Који су услови

Услов је да жена има до 45 година као и да су исцрпљене све могућности лечења стерилитета.

Пар или појединац (жене без партнера), имају право на три покушаја оплодње о трошку државе, а од тога један узорак ћелија може бити из увоза – три узорка сперматозоида или шест јајних ћелија.

Ко не задовољава те услове поступак може обавити о сопственом трошку. Стефановић наглашава да је тренутно је у завршној фази портал за такве пацијенте, а то могу да учине и страни држављани.

Национални центар за онкофертилитет на ГАК-у омогућава да жене оболеле од карцинома замрзну ћелије или ткива и када заврше лечење уђу у поступак вантелесне оплодње.

Фото: А. Станковић

 

- Кроз Центар је прошло преко хиљаду пацијената. Реч је о гинеколошким, хемотолошким, дигестивним, неурохируршким малигнитетима, а дешава се да жене погоди болест и током трудноће - каже Александар Стефановић директор ГАК "Вишеградск".

Како објашњава, ембриони и ткива се замрзавају и чувају о трошку државе, док не дође до излечења.

Где се врши вантелесна оплодња у Србији

О трошку државе, процедура вантелесне оплодње може да се уради у седам државних и 15 приватних здравствених установа, са којима су уговори о сарадњи потписани прошле недеље. У прошлој години, Републички фонд за здравствено осигурање на тај поступак упутио је 8.500 парова, што је за око 1.500 више него у години пре.

Већ деценијама, процедуре вантелесне оплодње раде се и у Клиници за гинекологију и акушерство у Клиничком центру Србије. То је установа у којој је и банка репродуктивних ћелија, у коју су стигле и прве дониране ћелије из увоза.

Банка репродуктивних ћелија у ГАК-у основана је 2019. године, а пре 32 године је почела да се ради вантелесна оплодња.

БОНУС ВИДЕО:

ПРАВИ ДРАГУЉ: Јединствени дијамант спреман за продају на аукцији уа баснословну суму

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".