Током претходних десетак година сведоци смо наглих временских промена. Годишња доба смењују се без прелазних раздобља, а такве промене имају велики утицај на здравље. Тако од тегоба које изазива нагла промена времена пати готово половина светске популације.

Иако је прошло време сезонских вируса, Небојша Тасић, доктор објаснио је шта може да се догоди ако нисмо прележали прехладу или грип како треба, али и како ово променљиво време утиче на нас.

- Прво морам да кажем да ово пролеће није типично пролеће. Из касне јесени смо ушли у рано пролеће, али проблем је што из године у годину имамо све више дана у којима је временски ролеркостер врло изражен. То значи да су јутра врло хладна, а преко дана температура расте и преко 20 степени и као да смо у пустињи. Временске разлике су велике и то је врло тешко и опасно за организам здравих људи, а камоли болесних - наводи кардиолог.

Према његовим речима нагле температурне промене су опасне по здравље јер је то својеврсни шок за организам.

- Опасно је зато што смо ми организми који реагују на промене спољашње средине и просто постоји адаптација. Кад је топло, знојимо се, кад је хладно, чувамо воду, али кардиоваскуларни систем је тај који највише и најбрже реагује на промене спољне температуре. То је јако важно код људи који имају оштећен кардиоваскуларни систем. Гледаоци знају за најчешће болести као што је хипертензија која увек реагује на овакве промене, али ја бих волео да знају за друге болести које су веома изражене. Типичан проблем су аритмије, промена пулса, промена рада срца, које су такође изражене у данима када је велика промена температуре - рекао је Тасић.

Колико времена је потребно да се грип прележи?

Доктор Тасић је апеловао на грађане да буду одговорни према себи и личном здрављу и тако их позвао да одлеже ако су прехлађени и посете лекара.

- Молим вас да одлежите грип. Не јуначите се. Много је важно да се одлежи, јер вирусна инфекција нема лек где ви дате антибиотик и убијете бактерију. Јачање имунитета и одмор су два кључна фактора у борби против инфекције. Кад се имунитет уруши, иде колапс целог организма. Ако су симптоми благи, неколико дана је довољно. Међутим, ако имате грип који не пролази након три, четири дана, треба да се јавите лекару. Тада та прича улази у озбиљније стање. Немојте сами да се лечите - закључује он.

(ТВ Прва)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".