Све је већа забринутост јер деца имају лак приступ видео-играма са елементима коцкања, што повећава шансе да у будућности заиста и постану зависници о коцки. Такође, истраживања су показала да адолесценти који играју такве игрице имају већу вероватноћу да постану зависни од видео-игара.

Аустралијска министарка комуникација Мишел Роуленд рекла је да би изнети предлози о увођењу ознака 18+ и М требало да стану на пут овим проблемима и спрече играче видео-игрица да касније почну да се коцкају. Овај предлог би, наиме, донео родитељима већу контролу у ситуацијама када не знају од чега се нека игрица све састоји.

- Родитељ би тако знао да одређена игрица садржи неки вид симулираног коцкања - рекла је Роулендова додајући да млађи од 18 година неће моћи да купују овакве игре.

Реч је о индустрији вредној више милијарди долара, а многе од игара које ће се наћи на удару опонашају искуство коцкања, на пример играње покера. Међутим, пошто се никада не исплаћује прави новац, то значи да се не третирају као коцкање, већ су регулисане правилима којима подлежу видео-игре.

Међународна асоцијација друштвених игара је, с друге стране, саопштила да нема узрочно-последичних доказа да игрице које симулирају казино подстичу људе било ког узраста на коцкање за прави новац.

- То је жанр видео-игара који је одавно истражен, а којим се забављају милиони људи широм света - навео је извршни директор удружења Лук Делани у изјави.

Светска здравствена организација класификовала је зависност од компјутерских игара као болест. Ова болест најчешће погађаја тинејџере и млађу популацију, а најчешћи симптоми су давање приоритета игрању игрица у односу на породицу и друштво, исхрану, спавање, школовање. 

(ABC.au)

БОНУС ВИДЕО: