Наиме, чим се појавила и најмања сумња о одступању од спецификацијских захтева предметне вакцине, Институт "Торлак" је одмах превентивно реаговао и серију исте повукао из промета. У складу са достављеним информацијама од стране здравствених установа на територији Републике Србије Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" је дана 16.03.2023. године извршио повлачење затечених количина од укупно 834 бочице предметне вакцине.

- Такође вас обавештавамо, да је у циљу одржавања континуитета обавезне имунизације пацијената и елимининације могућности за несташицом предметног лека, Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" истовремено извршио снабдевање свих здравствених установа из плана мреже здравствених установа одговарајућом количином БЦГ вакцине - наводи се у саопштењу.

Фото: И. Маринковић

 

Истовремено, Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" је одмах по добијању информације о потенцијалном минималном одступању од спецификацијских захтева предметне вакцине, обавестио све здравствене установе како о повлачењу свог производа, тако и о наставку континуираног снабдевања здравствених установа новим количинама одговарајуће вакцине, а све у циљу наставка обавезне имунизације становништва Републике Србије предметном вакцином.

Помунита серија је повучена у року 24 часа са територије целе Србије и замењена новом серијом, брзом реакцијом надлежних органа није дошло до несташица поменуте вакцине самим тим ни једно пордоилиште нити Завод нису угрожени. Родитељи немају разлога за забриност, бебе у поридлиштима примају проверене, безбедне и конторисане вакцине које су прошле све неопходне провере и законске процедуре пре стављања у употребу.

БОНУС ВИДЕО:

Мистерија “хисторије универзе”

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".