Демонстранти су бацили молотовљеве коктеле на полицијски кордон у близини парламента, а интервентна полиција је одговорила бацањем сузавца и звучних граната током кратког сукоба на великим, мирним протестима.

Тренутно нема извештаја о повређенима или хапшењима, јавио је АП.

Велики протести одржани су и у другим градовима широм Грчке, а  сукоби младих и полиције такође су избили и у јужном лучком граду Патрасу.

Велики протести су одржани и у Солуну.

Влада је имала четири године да реши проблеме на железничкој мрежи, али не прихвата одговорност и окривљује све остале, рекла је за приватну телевизију Скај портпарол главне левичарске опозиционе партије Сириза Попи Цапанидоу.

У Грчкој су синдикати данас позвали на генерални штрајк због железничке катастрофе прошлог месеца, у којој је погинуло најмање 57 људи, а обустављени су железнички, авионски и трајектни саобраћај, као и рад болница, школа и јавног превоза.

Генерални штрајк су организовали синдикати железничких радника који су организовали обуставе рада одмах после директног судара возова у северној Грчкој 28. фебруара у којем је погинуло 57 људи, а на десетине повређено.

Фото:Јутјуб принтскрин/Code3Paris

 

Грчка влада саопштила је да ће железничке услуге бити поново покренуте 22. марта и да ће се постепено обнављати до 11. априла, уз додатно особље које ће надгледати безбедност и правила обавезног смањења брзине дуж деоница пруге.

Према најновијим анкетама, влада десног центра премијера Киријакоса Мицотакиса последњих седмица добија смањену подршку у односу на главног ривала, левичарску странку Сириза, а две странке су биле укључене у идеолошку дебату о томе на који начин треба реформисати застарелу грчку железницу, објавио је АП.

Мицотакис је обећао јаснија разграничења у задужењима између приватизованих служби и власти које их надзиру, тражећи помоћ од експерата ЕУ у изради плана реформи железнице.

Мицотакисови политички противници тврде да је лоше вођено распуштање агенција под државном контролом на крају угрозило безбедност на железници.

БОНУС ВИДЕО: