Данас је бежични интернет готово подразумевана ствар у сваком угоститељском објекту. Већина вас прво што пита конобара у кафићу јесте шифра за вајлес, како бисте се повезали на њихов интернет. Док ви читате онлине новине, или листате друштвене мреже, дописујете се са драгим људима - хакер вам можда скида податкеи посматра вас!

Хакери праве лажне мреже

Ако мислите да је отмени хотел сигурнији од локалног мотела - варате се. Хакери неретко праве лажне бежичне мреже, које имају слично име као хотелски wи-фи, а углавном пикирају мјеста која су посећена и популарна. Онда чекају да "жртва упадне у замку", тј. да се улогује.

Након што се особа повеже на тај интернет, хакери лако инсталирају софтвере креиране да направе штету и вирусе, који ће им у скорије време дати приступ свим подацима "жртве". У ту замку не упадају само гости хотела или шопингхоличари, већ и велики број запослених који раде на даљину, преноси Дневни аваз.

Фото: Профимедиа

 

Ако планирате да се повежете на интернет у оближњем шопинг молу, обратите пажњу на име мреже. На инфопулту, који се налази у сваком оваквом објекту, сазнајте тачно име - како се не бисте повезали на нечији паметни телефон или хакерски лаптоп. Када извршавате неке трансакције, препорука је да то радите код куће или преко мобилног интернета, а исто важи за уношење важних шифри или приступање значајним профилима на мрежи.

Треба да обратите пажњу и на градски Wи-Фи, који се налази на одређеним мјестима (парк, трг...) или у, рецимо, превозу. Ту свакако интернет није брз и обично прави проблеме, па самим тим ништа не губите. Ако је бесплатна градска мрежа спора, то значи да је на њу спојено превише корисника или да је рутер преузео хакер, што је у сваком случају гори сценарио.

БОНУС ВИДЕО: