Баш као што се вода за тестенине често назива „течним златом“, вода од кромпира има сличну вредност. Али такође има и додатну корист од више витамина и минерала него што обично налазите у тестенини.

Велике количине корисних ствари у кромпиру, као што је витамин Ц, за који многи од нас знају да делује као снажан антиоксиданс и истовремено јача наш имунитет. Кромпир је такође пун калијума. Пронаћи ћете и протеине, витамине Б6 и гвожђе - све се то отпушта из поврћа док га кувате, претварајући воду у хранљиву течност.

Фото: Профимедиа

 

Ову воду можете користити као згушњивач за сос, супе и варива уместо брашна.

Такође, ако вам зафали млеко за пире кромпир ова вода ће помоћи.

И, наравно, кромпирова вода се обично користи за додавање текстуре у рецепте за хлеб од кромпира.

Како је ова вода богата хранљивим материјама може се користити за заливање биљака како собних тако и оних у башти.

Фото: Профимедиа

 

Цвеће и поврће „воле кромпиров скроб“ јер могу да упију све те витамине и минерале изливене у земљу.

БОНУС ВИДЕО: