Агенција за лиценцирање стечајних управника (АЛСУ) потврдила је да у понедељак, 13. марта истиче рок држави за изјашњавање о томе да ли ће искористити право прече куповине и за 2,4 милијарде динара купити Генеx кулу на Новом Београду. Од одлуке државе зависи да ли ће овај објекат добити новог власника или не, али је у игри и трећа опција - поништавање јавног надметања одржаног 6. фебруара, када је највишу цену за имовину друштвеног предузећа Генералеxпорт у стечају излицитирала компанија Еурека бар.

Управник стамбене заједнице Генеx куле Божидар Ставрић истиче да су станари предузели низ корака како би се спречила или поништила продаја пословне половине тог објекта, а приговоре су упутили Скупштина поверилаца и стамбена заједница као стечајни поверилац.

"Обратили смо се Влади Србије, Дирекцији за имовину републике Србије, Заводу за заштиту споменика културе Града Београда и председнику Републике да се поништи продаја или искористи право прече куповине, јер се и по цени од 20 милиона евра пословна зграда продаје испод цене. Тако и држава и ми као повериоци губимо најмање седам милиона евра, јер је зграда 2021. године процењена на 35 милиона евра“, каже Ставрић за наш портал.

Он истиче и да је део стечајних поверилаца, укључујући бивше запослене и станаре Генеx куле, затражио нову процену вредности пословне половине зграде, а Привредном суду су поднели и иницијативу да се та пословна зграда прода по етажама.

Сценарио 1: Генеx кула постаје власништво државе

"У случају да Република Србија као ималац права прече куповине, у складу са Законом о културном наслеђу, искористи то право и прихвати постигнуту цену на јавном надметању, купопродајни уговор ће бити закључен са Републиком Србијом, а депозити враћени учесницима јавног надметања“, стоји у правилима надметања Агенције за лиценцирање стечајних управника (АЛСУ).

Држава је, иначе, поменута као потенцијални купац тек на фебруарском надметању, иако је Одлука о утврђивању Стамбено-пословног центра Генеx за споменик културе усвојена у новембру 2021. године. Генеx кула нуђена је на продају укупно четири пута – 26. априла 2021. у процедури јавног прикупљања понуда, а потом су у мају и августу 2022. неуспешно заказивана јавна надметања. Последња лицитација, када су се коначно појавили заинтересовани купци и излицитирана цена од 2,4 милијарде динара, одржана је 6. фебруара.

Сценарио 2: Генеx кула постаје власништво компаније Еурека бар

Уколико држава одлучи да не искористи право прече куповине, победнику лицитације отвара се пут да постане и – купац.

"Купопродајни уговор се потписује у року од три радна дана од дана изјашњавања установе заштите, под условом да је депозит који је обезбеђен гаранцијом уплаћен на рачун стечајног дужника. Проглашени купац је дужан да уплати преостали износ купопродајне цене у року од 15 дана од дана потписивања купопродајног уговора“, кажу правила надметања АЛСУ.

Ако проглашени купац, међутим, одбије да потпише купопродајни уговор или не уплати купопродајну цену у прописаним роковима и по прописаној процедури, губи право на повраћај депозита, а за купца се проглашава други најбољи понуђач. У случају Генеx куле то је београдска компанија Самерс.

"Други најбољи понуђач има иста права и обавезе као проглашени купац. У случају да је други најбољи понуђач на јавном надметању депозит обезбедио банкарском гаранцијом, након одустајања проглашеног купца исти мора уплатити износ депозита на рачун стечајног дужника у року од два радна дана од пријема обавештења којим се проглашава за купца, након чега ће му бити враћена гаранција“, наведено је у правилима према којима је лицитација организована.

Сценарио 3: Поништавање јавног надметања

Станари Генеx куле и део бивших запослених у некадашњем југословенском гиганту су уочи почетка надметања 6. фебруара скренули пажњу потенцијалним купцима и представницима АЛСУ да је тог јутра председница Скупштине поверилаца Генералеxпорта обавестила Привредни суд у Београду о сазивању Скупштине стечајних поверилаца за петак, 10. фебруар.

Одбор поверилаца, према речима управника стамбене заједнице Генеx куле Божидара Ставрића, до сада није формиран у стечајном поступку, а затражена је и нова процена вредности Генеx куле.

"Уколико суд усвоји наш предлог, све што се десило на овом надметању ће бити поништено“, истакао је Божидар Ставрић тада за Бизнис.рс.

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".