У допуњеној процени где је вирус настао, Канцеларија директора Националне обавештајне службе (ОДНИ) САД саопштила је да су пренос са животиње на човека и цурење из лабораторије пођеднако уверљиве хипотезе о томе како се вирус проширо,али да нема довољно информација да се донесе коначан закључак, преноси Би-Би-Си.

Налази су објављени у извештају са којег је скинута ознака тајности, који представља допуну прегледа који је администрација председника Џозефа Бајдена објавила у августу.

Наводи се да је обавештајна заједница и даље подељена по питању највероватнијег порекла вируса, а четири агенције оцениле су са "малом вероватноћом" да потиче од заражене животиње или сродног вируса.

Међутим, једна агенција је рекла да има „умерена уверења“ да је прва инфекција људи највероватније резултат лабораторијске несреће, која је вероватно укључивала експериментисање или руковање животињама од стране Института за вирусологију у кинеском Вухану.

Фото: Д. Миловановић

 

 

У извештају се такође наводи да кинески званичници нису били свесни постојања вируса пре почетне епидемије ковид-19 у граду Вухану, крајем 2019. године, али се наводи да Кина наставља да омета глобалну истрагу и да се одупире размени информација.

У мају је председник Бајден наредио обавештајним званичницима да истраже порекло вируса, укључујући и теорију о цурењу из лабораторије, коју Кина одбацује.

Одговарајући на извештај обавештајних служби, кинеска амбасада у Вашингтону је у изјави за новинску агенцију Ројтерс поручила да су потези САД, које се у трагању за пореклом вируса ослањају на свој обавештајни апарат уместо на научнике, потпуна политичка фарса.

У свету је до сада потврђено око 240 милиона случајева ковид-19, са више од 4,9 милиона смртних случајева, наводи Би-Би-Ци.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".