- Молимо све жртве за опроштај: све оне који су храбро сведочили о злостављању после толико година ћутања, као и оне који бол и даље носе дубоко у срцу и још је нису ни са ким поделили - рекао је председник. португалске бискупске конференције у Фатими у петак Конференција (ЦЕП), бискуп Јосе Орнелас.

Црква је реаговала на извештај независне истражне комисије представљен средином фебруара, у којем је изнета бројка од 4.815 потврђених случајева злостављања у последњих 70 година. Али вероватно је било много више случајева злостављања од 1950-их, рекао је бивши шеф комисије Педро Стрехт.

"То је корак уназад"

Информацију су пратиле и критике удружења жртава и католичких верника. "То је корак уназад", пожалио се Хорхе Веманс, један од потписника отвореног писма, након којег је формирана комисија, у интервјуу листу Публицо. Није било "конкретних мера“ које би омогућиле да се избегне злостављање у будућности и да се гарантује помоћ жртвама. Епископи су изразили нелагоду и жаљење због случајева злостављања, али им је изостало саосећање, прокоментарисао је новинар Публика.

Лизет Фрадике из португалског огранка католичког реформског покрета "Ми смо Црква“ рекла је да је "шокирана“ бискуповим планом да одржи комеморацију жртвама злостављања на католички Светски дан младих почетком августа у Лисабону.

- То је велики бол. Комбиновати ова два догађаја - рекла је Лисета новинарима, упозоравајући да ће све жртве морати да то проживе.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".