Након што сте били болесни, увек је најбоље да да очистите свој дом. Промените постељину, оперите одећу и обришите површине. Ово може да вам пружи не само мир, већ уништавање заосталих клица. Али, да ли то значи да треба да замените и четкицу за зубе?

Кратак одговор је - да. Општа препорука је да замените четкицу за зубе након што сте били болесни.

Клице могу да живе на четкици за зубе између 24 сата и неколико недеља, у зависности од специфичне врсте болести или бактерије, према Стоматолошком колеџу Џорџије на Универзитету Аугуста, пише ХуффПост. 

Фото: Профимедиа

 

- Можете да користите исту четкицу за зубе док сте болесни, али је промените када оздравите. Међутим, будите пажљиви са тубом пасте за зубе, посебно ако је делите са другим укућанима. Можда би најбоље било да користите своју пасту за зубе како бисте избегли да клице пређу са четкице за зубе у тубу пасте - објашњава др Лорен Бекер, општи и козметички стоматолог.

Фото: Профимедиа

 

Оставите четкицу на отвореном

- Већина бактерија које живе на вашој четкици за зубе умире у присуству кисеоника. Када се ваша четкица за зубе осуши, већина бактерија је искорењена. Ако четкицу за зубе покријете поклопцем, број бактерија у њој може бити већи него да је остављена на отвореном - рекао је др Харви Карп, преносу ХуффПост.

Промените четкицу за зубе свака 3 месеца

Америчко стоматолоско удружење предлаже замену четкица за зубе свака три месеца због истрошених влакана и нагомилавања микроба током времена.

Иста идеја важи и за електричне четкице за зубе.

(Магазин Новости)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".