Некима је незамисливо да косу не "освеже" сваког дана, други чекају да примете прве знаке да се испрљала пре него што оду под туш. А шта се дешава ако косу не перете недељу и више дана?

Одговор на ово питање дао је доктор козметичке медицине и представник Америчког козметичког удружења Стивен Лајн. По његовом мишљењу оно што већина сматра недостатком хигијене може чак да буде корисно, наравно, у зависности од типа косе и стања власишта.

Фото: Профимедиа

 

- Генерално, најбоље је да слушате своју косу и кожу главе и перете је по потреби. За неке то може да буде сваки дан, за друге једном недељно - каже Лајн за портал "Best Life".

А ево шта се заправо дешава са косом ко кожом ако сте недељу дана избегавали шампон:

Ваша природна уља ће нахранити косу

Према Лајну, прва ствар коју ћете вероватно приметити ако не оперете косу недељу дана је значајно повећање количине уља у коси.

"Када не перете косу сваки дан, ваш скалп ће личити своја природна уља. Ова уља, као што је себум, могу да хидрирају и негују косу, чинећи је здравијом и сјајнијом."

Као резултат, вероватно ћете приметити неке промене у текстури косе - што може бити добро али и лоше, у зависности од типа косе.

"За оне са коврџавом или таласастом косом, одлагање прања често може да побољша њену природну текстуру. Природна уља могу да помогну да се дефинишу и укроте локне", каже Лајн. Међутим, он напомиње да ако имате масну кожу главе, избегавање прања може да изазове накупљање уља, због чега ће коса изгледати масно и прљаво. 

Фото: Профимедиа

 

Власи постају јаче

Коса може да пропадне из више разлога: због сталног фенирања и излагања топлоти,  редовне употребе средстава за стилизовање, услед неадекватне исхране, стреса... Али, др Лајн каже и  да је често прање косе још један кривац за оштећење и ломљење косе.

"Пречесто прање косе може да јој скине природна уља, остављајући је сувом и склоном ломљењу. Ако ово проредите, дозвољавате коси да задржи више својих природних уља, што ће помоћи да се смањи њено ломљење."

Стварају се наслаге производа за стилизовање

Ређе прање косе може да буде корисно ако не користите производе за стилизовање. Међутим, „ако редовно употребљавате гелове, пене или спрејеве, а не перете косу недељу дана, може се десити да се на кожи и коси направе наслаге ових производа", каже Лајн, преноси Мондо. "Ово може да је  'уништи' и учини да изгледа беживотно."

Фото: Профимедиа

 

Кожа главе је изиритирана

За већину људи непрање и неупотреба шампона недељу и више дана ће изазвати негативне последице по косу и кожу главе. 

"Непрање косе изазваће накупљање уља, прљавштине и мртвих ћелија коже на скалпу. То може да доведе до свраба, перутања и иритације власишта, што је веома непријатно", каже Лајн. Доктор је додао и да се у овом случају појачава појава гјивца и бактерија јер мртве ћелије коже задржавају влагу и топлину на скалпу.

"Ово може да доведе до инфекција власишта, лошег мириса, па чак и губитка косе", упозорава доктор.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".