Међу јавним личностима које су прокоментарисале случај забране концерта српских народњака у Пули по одлуци тамошњег градоначелника Филипа Зоричића (још увек се чека одлука суда), био је и певач Тони Цетински. Наступ је био планиран за 25. март.

Он је истакао како постоје "цајке", с једне стране, и "народна" музика са друге, али је успут и ушао у расправу са новинаром "Јутарњег листа" Антом Томићем, који је оштро одговорио на прозивку Цетинског да је "красноглав" и да "или ради чисти спин, или не разуме разлику у жанровима".

Одговор Томића (а у наставку текста и иницијалне речи Цетинског) преносимо у целости:

Јавио се Тони Цетински, епидемиолог са средњом угоститељском, да ми се наруга како не знам разлику између народне музике и такозваних "цајки" и успут сам упао у терминолошку збрку.

За почетак, не постоји нешто такво као што су "цајке". Требало би то престати говорити и писати. Нико од уметника који компонују, свирају и певају ту музику не зове је тако. "Цајке" су увредљив назив који су Хрвати измислили. Кад кажете цајке, исто је као да кажете Шиптар или црнчуга.

 

 

Треба ли изабрати неки назив, мени је много дражи турбофолк, иако је упитно колико он данас одговара, скоро је тридесет година како га је Рамбо Амадеус измислио. Музика се мења брже него наши називи за њу. Турбофолк се развио из нечега што се једном у Југославији звало фолк или новокомпонована народна музика, а пре тога је био севдах и староградске песме и ко зна шта све не.

Онај који мисли да се то не може све назвати народном музиком нека погледа шта све Американци зову кантријем, како се та музика кроз историју мешала с роком, соулом, репом, електроником. Стилови и жанрови свакодневно се прожимају. Они никад нису чисти како би епидемиолог са средњом угоститељском желео - наводи Анте Томић у одговору.

Шта је Цетински поручио Томићу: Медијска пискарала не брину о судбини глазбе

Тони Цетински је јавно коментарисао расправу о забрани, како је навео, "турбофолк глазбе" у градским дворанама широм Хрватске. Све је започело када је градоначелник Пуле, Филип Зоричић, забранио концерт у свом граду с објашњењем како жели да "сачува идентитет грађанске, европске и медитеранске Пуле".

Цетински је у разговору за Истарски.хр првенствено објаснио како многи не разликују народну музику и "цајке".

- Ово је време када свако може јавно да искаже своје мишљење и то треба поштовати, но оно што мени струковно боде ухо, је чињеница да јако пуно коментатора не разуме разлику између народне, староградске, севдаха и фолка, односно "цајки". Не можеш ставити све у исти кош. Поготово изненађује када читам неке колумнисте који воле да моралишу без да сагледају све аспекте теме искључиво ради себе и своје персоне, јер он је позван сада да ту људима објасни како и кога кудити и гадити, па стављају сада Халида и народну музику под "цајке" - објашњава познати певач.

Фото: Петар Милошевић

 

 

- Мислим да је то онај красноглави Анте Томић у Јутарњем листу баш писао данас. То је или чисти спин, или човек не разуме разлику у жанровима. Као да рецимо ставиш у исти кош Бритни Спирс и Мика Џегера. Свако има свој уметнички израз и своју публику. Не би ме чудило да и врхунски севдах којег нуди Амира Медуњанин нпр. једног дана такви неуки коментатори и пискарала крену да сврставају у исти кош с рецимо Карлеушом. Свака од њих има свој стил, а људи бирају шта им се свиђа, а за шта нису спремни да одвоје свој новац и своје време - додаје Цетински.

Наставља како идентитет и култура неког краја не смеју да буду таоци лоших одлука или примитивизма. Нека слуша ко шта воли, истиче певач, али не свугде и по сваку цену. Разне врсте музике на различитим локацијама и просторима по сензибилитету и с укусом би требало бити модус операнди, а никако само зарада без критеријума, тврди он.

Фото: В. Данилов

 

 

- Зато мислим да када се крене овако медијски дизати фрка, на овакав начин, искључиво се то ради како би се људи завадили и делили. Нико од тих медијских пискарала и опортуниста не брине се о судбини музике нити о људима који се баве музиком или их као тобоже јако фрустрира лицемерство нације у којој уживају пискарајући продуцирања ради, и сврставајући себе међу паметније, поштеније, праведније или заштићеније врсте људи - говори певач.

- Дозвољавају себи свашта јер то могу да раде без да сносе одговорност. Или што је још горе, можда раде по налогу јер има и тога у нашем послу у којем медији као чине моралну вертикалу друштва, а сами нису морални, осим што су писати морали. Ради кликова, читаности и сензационализма свима тако драгог. Кост се често баца људима кроз медије, коју ето као и овај пут, људи фино поглођу и прогутају, а ко гледа ширу слику игнорише и не глође тек тако ради реда бачену кост - закључује Цетински.

БОНУС ВИДЕО: