До сада је 163 парова, односно жена, прошло комисију за медицински потпомогнуту оплодњу са дарованим репродуктивним ћелијама, од чега је 31 на територији Војводине. Од тог броја већ 140 је добило термин за први консултативни преглед где ће се радити поступак. На том првом прегледу заједно са својим гинекологом врши се упит ка банци како би се поручио адекватан материјал. Све се ради у складу са каратктеристикама примаоца и може се изабрати боја косе, очију, раса, крвна група, врста косе равна или коврџава...

До сада су закључени уговори са четири стране банке, у питању је Овобанк из Шпаније, две из Данске Еуропиан сперм банка и Црyосинтернатионал, и једна из Чешке. У нашу земљу је из Шпаније крајем јануара стигло шест пакета јајних ћелија, ускоро стиже још 10 пакета (и јајних ћелија и сперматозоида), а поднето је укупно 30 захтева Управи за биомедицину за увоз репродуктивних ћелија, што значи да је за 30 жена поручен материјал, а самим тим се уједно подноси захтев и за увоз за те жене.

У наредном периоду преко портала еУправе кренуће пријављивање и за парове који ће сами финансирати поступке са дарованим репродуктивним ћелијама. Тада ће моћи да се пријаве жене до навршене 50 године живота, а захтев ће моћи да поднесу и жене које нису држављанке Републике Србије.

Фото Shutterstock

 

Право на поступке са дарованим репродуктивним ћелијама имају жене до навршене 45 године живота до момента проласка комисије и то оне, уколико се пријављује са партнером, ако једно од партнера нема дете и једини начин да се остваре у улози родитеља јесте вто са дарованим ћелијама. Такође, право имају и старије до 45 које немају партнера, а ни дете. Сви они имају права на три покушаја ВТО са дарованим репродуктивним ћелијама као и три криоембриотрансфера. Уз ово право жена има могућност и на један увоз репродуктивних ћелија.

- Наша држава је уз Израел једина земља која има такве мере подршке, које укључују и потпомогнуту оплодњу и оплодњу донираним репродуктивним материјалом, која је потпуно о трошку државе - каже Дарија Кисић, министарка за бригу о породици.

Знамо да смо постепено повећавали старосну границу када је у питању потпомогнута оплодња, да је повећан број покушаја о трошку државе, а да је од пре пар месеци држава омогућила и оплодњу донираним репродуктивним материјалом.Поносни смо на ове мере државе и надамо се да ћемо ускоро бити у прилици да посетимо прве бебе које су рођене овим путем.

Пријаве само преко еуправе

Од 8. децембра 2022. године омогућено је пријављивање за поступке ВТО са дарованим репродуктивним ћелијама на терет средстава Републичког фонда. Пријављивање иде искључиво преко портала еУправе преко кога захтев подносе жене. На тај начин покретањем услуге оне шаљу захтев ка надлежној здравственој установи за заказивање термина пред Комисијом за БМПО која одлучује да ли жена или пар могу да уђу у поступак ВТО До данас се преко еУправе пријавило око 660 жена. Од тога са територије Војводине пријавило се 152 жене.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".