- Прави ефекти могу да се виде ако се та одлука уведе на 24 сата и то ће бити врло чврст став медицинског дела Кризног штаба, не само епидемиолога него комплетног медицинског дела Кризног штаба усаглашен са министром здравља, а Министарство просвете може да се уклопи у било какве одлуке које би биле синхроне - наводи Кон.

Пре разматрања на Кризном штабу, епидемиолог је навео да ће вероватно доћи до консултација са премијерком Аном Брнабић.

- Надам се да се приближавамо сагледавању код свих да нема другог излаза. Истина је и да саме ковид пропуснице не решавају ништа. Оне када би остале такве то би било одвајањје људи без икаквог другог циља. Циљ је да буде што више имуних људи, те треба убрзати вакцинацију. Излаз из овога јесте вакцинација или да се заражавамо - каже Кон.

Он појашњава да се ковид пропусницама и неким мерама продужава читав процес ако се не вакцинишемо.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

 

- Када се посматра анализа и када се иде по општинама и када се види скок у неким данима, обично је то понедељак уторак, јер је за викенд била нека прослава, рецимо прослава пунолетства, ви тачно можете видети последице такве прославе које се уливају у школу и то је толико убедљиво да нема никаквог разлога за сумњу - објашњава епидемиолог, те каже да тога не би било да постоје ковид пропуснице, јер славља као таквог не би било и самим тим ни могућности за масовно заражавање.

Кризни штаб и тензије

Доктор Кон је појаснио и како изгледају седнице Кризног штаба те да ли има тензија између медицинског и економског дела.

- Ми смо јединствено тело. Ми смо се због различитих углова само наизглед поделили. Ту нема неког озбиљног сукоба, али има супротстављених мишљења. Из тога излазимо неко задовољнији, неко мање задовољан, неко незадовољан, али сви смо на истом послу. Ја не могу и готово да не желим уопште неке аспекте да разматрам, јер размишљам само о аспекту чувања народног здравља - објашњава епидемиолог.

Он каже да са друге стране постоје они који размишљају о социо-економским аспектима и напетости у друштву, али да он то није у стању да подржи.

Фото: АТА имагес

 

- Има ту и емоција, али сви радимо исти посао и на истом смо трагу. То што неки мисле да би умели боље о томе немамо времена да размишљамо.

Кон истиче да подршку за оно што ради добија од свих и од председника и премијерке, те да имају јасна права да изразе своје ставове и да се боре за њих.

Протест испред зграде др Кона

- Ја не знам ко су ти људи да ли су антиваксери или назови борци за људска права, сасвим свеједно, није пријатно било, али немам уопште времена ни да размишљам о својој безбедности. Осећам пуну подршку што се државе тиче. Не осећам се нимало уплашено - прича Кон додајући да је оно што га брине јесте мир његове породице.

Он каже да није био у стану у ноћи када се то догодило, те да се мимоишао са демонстрантима испред његове зграде.

- Били су присутни чланови моје породице - објашњава епидемиолог и додаје да нема времена да се осврће, те да свако ради свој посао.

Број умрлих и заражених

Коментаришући чињеницу да сада имамо једнак број умрлих као у децембру прошле године када нисмо имали вакцину члан Кризног штаба каже да две дозе вакцине није довољно, те да се то схватило тек у јуну месецу након података из Израела, те да се тек тада почело размишљати на ту тему.

- Две дозе нису биле довољне да спрече инфекцију да дође до заражавања, па и да спрече могућност преношења међу онима који су вакцинисани. То озбиљно спречава ширење вируса, што је суштина. У таквој ситуацији смо тако дочекали потпуно раширених руку овај вирус не поштујући никакве мере преко лета, што је довело до повећања његове снаге, потенцијала - сматра он.

Епидемиолог каже да смо имали раније мере које су предлагане још у јуну не бисмо имали овакву ситуацију.

- Што се мртвих тиче, све се дуже лече оболели. Имате људе који се по пет недеља лече и тек онда трагично заврше. У почетку је до трагичног завшетка долазило после неколико дана. Тако да ви имате болнице пуне тешких болесника, умирање се на тај начин акумулира. Са друге стране, постоји велики број смрти које нису регистроване, а које се касније откривају - појашњава члан Кризног штаба.

Фото: М. Миливојевић

 

Учинак вакцина

- Тражио сам да се уради анлиза хоспитализованих на интензивним негама - колико је људи вакцинисано, колико није. То сам тражио почетком октобра, а о томе се прича од септембра месеца - каже Кон и да је проблем у повезивању података, а не о томе да Батут нешто крије.

Што се ковида тиче велико је питање колико ће трајати имунитет након треће дозе, сматра епидмиолог и додаје да као што нас је изненадило након друге, постоји евентуално могућност да и трећа има ограничено деловање.

- Такође, питање је и колико ће се овај вирус понашати сезонски или ће појављивати као сада да неколико месеци мирује, па неколико месеци да дивља. Што се тиче колективног имунитета ту јесте проблем што две дозе не представљају заштиту од преношења вируса, али у сваком случају добићемо неку другачију болест када сви прележимо или се сви вакцинишемо то више неће бити болест која ће тражити обавезну хоспитализацију - каже Кон.

Дочек Нове године, корона и грип

- Упорно сам причао да једино шта човек може засигурно рећи јесу наредне две недеље. Стојимо стабилно на високом нивоу и не види се тренд опадања и мислим да се неће видети све док се не уведу ове мере и значајно повећа обухват вакцинације. Уколико ми то успемо да урадимо до Нове године доста тога нам зависи и шта ће бити са грипом - објашњава епидемиолог.

Кон истиче да је грип већ потврђен у Хрватској те да имамо индиректне показатеље да је и код нас.

- У неким серолошким анализама је утврђено да је био код неких људи. Тако да имамо вереоватно импортоване случајеве. Како ће се грип понашати када почне да се повлачи ковид то заиста не знамо и зато поново позивам на вакцинацију против грипа - каже Кон и опомиње да је важно да се прими и вакцина против пнеумокока за најтеже бактеријеске инфекције.

Фото: Драган Миловановић

 

Он каже да је велика ствар што се СПЦ огласила и препоручила да се славе овијају у кругу породица.

- Што се тиче дочека Нове године ако заживе ковид пропуснице биће речи и о таквим могућностима. Међутим, како смо ми познати као људи који не поштују мере, те да је једина мера коју разумемо је потпуна забрана видећемо шта ће на крају бити. Надам се да ће се то изменити - објашњава Кон.

Три дозе Фајзара

Доктор Кон је испричао и своје искуство са вакцинацијом и стеченим имунитетом наком примања треће дозе.

- Примио сам све три дозе Фајзера. Одмах сам се пријавио да својим примером подстакнем људе. Сасвим случајно је било тако јер је она прва стигла исто тако бих се вакцинисао са било којом која је прва стигла.

Он каже да је утисак да након Синофарм вакцине релативно брже долази до пада имунитета.

Одлука о мањем размаку између друге и треће дозе донета је након подаака из наше земље, а процењивао их је Национални комитет. Кон нема податке за појединачне вакцине, али је закључак да је сваки трећи хоспитализовани био вакцинисан неком вакцином.

- Разлика постоји у клиничкој слици и то је нешто што тражи темељну анализу. Свака установа би требало да уради своју анализу - каже он, али истиче да они сада немају времена да се тиме баве.

- Ја сам дијабетичар и хронични болесник и на шест месеци се редовно контролишем. Сада је то чешће и радим то на нека два месеца и тада вадим антитела. Антитела лично имам. После треће дозе дошло је до наглог скока и постоји имунолошка меморија - закључује Кон.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".