Наиме, синоћ је на небу изнад Београда био видљив небески феномен, тачније конјункција две најсјајније планете у Сунчевом систему која је видљива голим оком. У питању су Венера и Јупитер које су се нашле у истој равни са Месецом. 

Од уторка 21. до четвртка 23. фебруара на небу изнад нас ће се одвијати астрономски спектакл. У ком ће се планете Венера и Јупитер наћи на угаоном растојању од 30º, док ће се између њих наћи Месец, пише Национална географија.

Да читав догађај буде интереснатнији, природа ће се побринути да наш природни сателит добије пепељастију боју него иначе - због светлости која се одбија о Земљу.

Након чега ће Месец наставити свој пут, док ће растојање између планета наставити да се смањује. Кулминација овог феномена се очекује између 28. фебруара и 2. марта, када ће угаона удаљеност између њих износити само 1º. Што ће нама, док их будемо посматрали са Земље, деловати као да је у питању један планетарни систем. 

Друштвене мреже преплављене су фотографијама ове небеске појаве, а људи су се са чуђењем питали о чему се ради. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Како можете видети ову конјункцију? 

Да не бисте пропустили ништа од овог спектакла, на западу потражите Венеру и Јупитер у сазвежђе Риба. Пошто звезде око њих нису посебно светле, лако ћете их уочити на ноћном небу. Могуће је да ћете чак моћи и да их разликујете - иако сте лаик - пошто ће Венера сијати интензивније од Јупитера.

Још један репер за лакше сналажење приликом потраге на небу, може да вам буде и сазвежђе Пегаза - десетак сјајних звезда, које се налазе лево од ове две планете. 

Ипак, не заборавите да ништа од овога неће бити видљиво ако небо није ведро. Поред тога, у обзир треба узети и чињеницу да је у великим градовима присутно и светлосно загађење које може утицати на видљивост.

Зашто је овај догађај јединствен?

Иако ћемо ми овом приликом видети планете једну поред друге како се додирују, ово је у суштини само оптичка варка због положаја у ком се Земља налази. У стварности, Венера и Јупитер ће бити удаљене више од 900 милиона километара. Овакви феномени настају због разлике у путањама планета, иако се све крећу у истом правцу, и приближно у истој равни. 

Конјункција између Венере и Јупитера видљива је само једном годишње. Међутим, мишљење стручњака је да ако не искористите ову прилику - следећа ће вам се указати тек 2025. године. Пре свега јер ће се наредна конјункција десити толико близу Сунцу, да ће практично бити немогуће уочити је. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".