Срби верују да је Свети Харалампије имао велике исцелитељске моћи, па је највећи број обичаја у вези са здрављем и излечењем. Међу њима је веровање да мајке у неким деловима Србије на данашњи дан обавезно воде своју децу у цркву.

Ваља се, кажу, и да болесни на овај дан оду свом лекару. За име овог свеца везано је још једно лепо веровање да ће дете ком на овај дан испадне први или никне нови зуб целог живота бити срећно као и да ће над њим бдети управо Свети Харалампије.

Име овог свеца је грчког порекла и значи радосна светлост. Био је епископ у Магнезији (Тесалија) у 2. веку, а верује се да је у 113. години пострадао због Христа. СПЦ га слави 10. фебруара по црквеном, а 23. фебруара по грегоријанском календару.

Манастир Подврх, у близини Бијелог Поља крај реке Бистрице, чува део његових моштију.

"Када наста страшно гоњење хришћана у време цара Септимија Севера, старац Харалампије не кријаше се од гонитеља, него слободно и јавно проповедаше веру Христову. Све муке претрпе као у туђем телу. А кад с њега жива кожу одраше, незлобиви светац рече царским војницима: "Хвала вам, браћо, за то што остругавши моје старо тело, ви обновисте дух мој за нови, вечни живот".

Многобројна чудеса учини, и многе у веру обрати. Чак и царева кћи Галина напусти незнабоштво свога оца и поста хришћанка. Осуђен на смрт и изведен на губилиште свети Харалампије уздиже руке к небу и помоли се Богу за све људе, да им Бог даде телесно здравље и душевно спасење, и да им умножи плодове земаљске.

"Господе, ти знаш, да су људи месо и крв; опрости им грехе, и излиј благодат Твоју на све!" После молитве овај свети старац предаде душу своју Богу пре него што џелат спусти мач на његов врат. Пострада 202. године. Његово тело узе Галина и часно га сахрани.

Молитва Светом свештеномученику Харалампију

О, предивни свештеномучениче Харалампије, мукотрпниче несавладани, свештениче Божји који васцели свет заступаш. Погледај на мољење нас који поштујемо свештени спомен твој, измоли нам од Господа Бога опроштај грехова наших, да се не разгневи на нас до краја, што сагрешисмо и недостојни се милосрђа Његовог показасмо.

Моли се Господу Богу да ниспошље мир на градове и села наша, да нас избави од најезде туђинаца, међусобне борбе и сваког раздора и нереда. Утврди, свештеномучениче, веру и благочешће у свим чедима православне Цркве хришћанске, и моли се да нас избави Господ Бог од јереси, раскола и свакога сујеверја.

О, милосрдни мучениче, моли се Господу за нас, да нас сачува од глади и сваке болести, и да нам подари изобиље плодова земаљских, и умножење стоке потребне људима и свега што нам је на корист а понајвише да се удостојимо, молитвама твојим, Царства Небеског Христа Бога нашега, Коме приличи част и поклоњење, са Беспочетним Оцем Његовим и Пресветим Духом, сада и увек и у векове векова.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".