На твитеру већ два дана траје расправа коју је започео корисник под надимком "Баксуз у хороскопу", а који је у неколико фотографија приказао слике са даћа широм Србије. Оно што му је највише засметало јесте храна која је била поређена по површини самих гробница. Наводно, ради се о шумадијском округу.

- На неким сеоским, шумадијским гробљима, неретко изнад гробова стоје метални столови на које се износи храна. Они који нису направили столове, шведски сто стављају на столњак директно на гроб покојника. Слике су интернета. Код Поледице најбољи кетеринг. Паганство узело маха - написао је он.

У коментарима који су наступили, корисници су делили његово мишљење, додајући како су по начину припреме хране и намирница које се носе на гробље, знали да се приближавају Задушнице.

- Од кад знам за себе знам и да се носи храна кад су задушнице, тачно кад видим код бабе у шпајзу гомилу слаткиша знам да су задушнице.. Обавезно се месила и погача, евентуално и зељаник, пакује се ракија и сок и то је то, ово на слици је већ претеривање, боље да је дао храну некоме - написала је једна девојка.

 

 

Друга је дала конкретан пример кроз обичаје који су владали у њеној породици. Такође, како је рекла, због претеривања, умало је направила и скандал на сахрани свог оца.

- Одрасла сам код бабе и деде на Златибору, била једно од ретке деце које је плакало кад треба у Београд. Једино чега сам се ужасавала је развлачење столњака преко тек охлађеног или давно мртвог покојника, па на њега онда тепсија са врућом питом, и по реду. Када ми је отац умро, замало сам направила скандал, јер су тетке и стрине дан и ноћ пре спремале храну да развуку по Лешћу. Рекла сам да ћу, ако буду тоне хране, ставити на гроб свињску главу са јабуком. На Задушнице не идем, јер је моја веза са покојником у срцу, не у уштипцима, чајној кобасици и прасетини. Шта имаш да му даш, дај му за живота, не прави му пагански пир са обждеравањем кад то више са њим нема никакве везе. Ми ћемо свакако да поједемо и попијемо, па и да запевамо, или се потучемо, шта нам тешко. "Ваља се, за душу" требало би да буде нешто друго - навела је она.

Такође, огласили су се и они који су причали са свештеним лицима, наводећи како је савет свештених лица био тај да се на гробље иде умерено, а не са пуним кесама хране.

- Одвратан обичај. Видим да и свештеници саветују народ да то не ради јер није хришћански али џаба - био је само један у низу коментара у којима су људи изразили своје незадовољство количином хране која се износи на даће и Задушнице.

(Блиц)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".