Датум када ће пасти Ускрс, из године у годину, рачуна прорачунима на основу астрономског мерења, односно коришћењем црквеног календара.

Православни Ускрс, никада не пада пре 4. априла и никада није након 8. маја. 

Православни Ускрс 2023. године, тачније по јулијанском календару, пада 16.4.2023. док католички Ускрс, по грегоријанском, пада 9.4.2023. године.

Велики Петак се обележава на посебан начин, и подразумева тужан дан јер је то дан када је Исус разапет. Тог дана нема службе у црквама, и звона не звоне. На Велики петак се пости, једе се само хлеб и вода, и фарбају се јаја најчешће црвене боје које означавају Исусову крв.

Недељом када славимо Ускрс, спрема се богата породична трпеза и тог дана цела породица је на окупу. Дечица у дворишту налазе пакетиће које им је зека оставио, мада је ово више католички обичај, а укућани се међусобно туцају јајима. Такође, уколико неко уђе у кућу ненајављен тог дана, прво му се даје јаје на поклон, па тек онда храна и пиће.

Ово је дан када се сви зближавамо са вољенима, праштамо драгим људима, заборављамо лоше и уживамо у миру који доноси овај прелепи празник.

Нерадни дани у Србији поводом државних и верских празника, за Ускрс падају почевши од Великог петка 14.априла, укључујући 15., 16.-дан Ускрса, и 17.април.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".