У комплексу из раног средњег века откривеном у граду Јавне у централном Израелу пронађено је пет преса за грожђе, откривена складишта, пећи за производњу глинених посуда, магацини за складиштење глине и десетине хиљада тегли и разних других археолошких фрагмената, преноси АП.


Израелска Управа за антиквитете саопштила је да је откриће показало да је Јавне током византијског периода био велики центар за производњу вина, а истраживачи процјењују да је ова средњевековна винарија могла да производе око 2 милиона литара вина годишње.



Доктор Јон Селигман, један од руководилаца ових археолошких ископавања, објаснио је да је вино произведено у тој области било познато као вино Газа које се извозило се широм Медитерана и Блиског истока, а да је локација Јавне била и бренд и главни производни погон.

- Ово је било престижно вино, светло бело вино које је продавано у многим медитеранским земљама, укључујући Египат, Турску, Грчку и вероватно јужну Италију - рекао је др Селигман.

Он је предочио да у старим временима вино није било само производ за уживање већ и веома важна животна намирница, јер је било безбедно за употребу кад није било питке воде.

Израелска Управа за антиквитете је потврдила да је овај комплекс откривен током последње две године ископавањима у склопу развоја града Јавна који се налази јужно од Тел Авива.