Ватиканска прес служба није дала објашњење зашто је директан пренос Бајденове посете изненада одложен и зашто је одлучено да ће се стримовати само тренутак када буде стизала колона америчког председника, преноси агенција АП.


Из Ватикана су саопштили да ће снимак тог сусрета бити накнадно достављен акредитованим медијима.

Бајдену, који је други председник католик у историји САД, ово је трећи сусрет са папа Фрањом, али први откако је преузео функцију председника државе.

Сусрет ће бити одржан сутра.

Иначе, како наводи АП, Ватикан је годинама увек преносио уживо посете светских лидера, а то је био план и за петак, приликом сусрета папа Фрање и председника Бајдена.

Ови преноси су веома важни јер Ватикан, од почетка пандемије корона вируса, не дозвољава независним фотографима и новинарима да прате аудијенције.

Ватикан корона вирус и даље користи као изговор да онемогући медијима снимање сусрета папе са лидерима држава, али им дозвољава да снимају друге догађаје у којима папа учествује.

Ови тренуци су веома важни јер управо тада новинари могу да виде какви поклони су размењени, шта су једни другима поручили, као и да протумаче да ли је састанак протекао добро или лоше.

Портпаролка Беле куће Џен Псаки је рекла да "администрација чини све како би се добио већи приступ".