Американци, али и туристи из свих делова света које смо затекли на Тајмс Скверу где се током јучерашњег дана на једном од два највећа билборда емитовао промотиви видео спот посвећен великом јубилеју 140 година српско-америчких односа, нису били заинтересовни за разговор, али они који су пристали да говоре Србију и српски народ виде као добре људе.


Никоме од њих, били Американци, Канађани, или из јужне Америке, били тинејџери или у позним годинама, асоцијација није био ни Новак Ðоковић, ни Никола Тесла ... већ Србија и Хрватска заједно.

Старија Американка, у осмој деценији, каже да је Србија у источној Европи: "Не знам много, али знам где је, знам за Србију и Хрватску, да је то прошлост, знам да су то добри људи", каже Американка рођена у Конектитату, а која живи у Њујорку.

Две младе Канађанке из Торонта кажу да дефинитвно желе да посете Србију.

- Неколико људи из Србије сам упознала у Дохи - рекла је Леила из Торонта.

- Знам да је то лепа земља, желим да је посетим, посетила сам неколико земаља у Европи, али Србију нисам. Она је дефинитивно на мојој листи жеља - рекла је Леила из Торонта.

Њена другарица Ева, каже да је Србија много лепо земља.

- Знам доста о историји српско-хрватских односа, цео тај регион и обалу знам, односе из историје, видела сам слике, желим да идем тамо, људи су дивни, време плаже, све је лепо храна - рекла је млада Канађанка.

Млади Перуанац каже да је о Србији чуо у оквиру програма УН за младе МУН, што је познат модел и образовна симулација у којој студенти могу да науче о дипломатији, међународним односима и Уједињеним нацијама.

- Чуо сам током МУН програма за Србију. Знам понешто и из медија, али је то све једва довољно. Знам да је био неки Тито, али не знам много, радио сам истразивање, били су то компликовани односи али не знам много - рекао је млади Пеуруанац док старија Перуанка са којом је био каже да из вести зна за рату у бившој СФРЈ, да је много људи погинуло, да су људи патили и да је било тешко.

Током дана на Тајмс скверу, незаобилазном месту за 50 милиона туриста који годишње дођу у Њујорк, емитован је промотивни видео спот који осликава везе Србије и Сједињених Америчких Држава, креиран поводом великог јубилеја 140 година дипломатских односа. На билборду, који је закупила амбасада Србије у Вашингтону, свака три минута емитује се спот у трајању 16 секунди у којем је акценат на Марини Абрамовић, једној од најпознатијихх уметника данашњице, која живи у Њујорку, а чији је само један перформанс у Музеју модерне уметности МОМА видело 750,000 људи.

У споту место има и национални авио превозник Ер Србија који је важна спона између Београда и Њујорка, а уз позив свима да посете Србију је и слика Победника на Калемегдану.

Амбасадор Марко Ðурић синоћ је организовао пријем у част 140 година дипломатских односа САД и Србије и Марине Абрамовић којој је том приликом као изасланик председника Србије Александра Вучића, уручио златну медаљу за заслуге за промовисање наше земље, али и изузетне резултате на пољу културе.