Са е-Наиром, Нигерија је постала прва земља у подсахарској Африци која је покренула дигиталну валуту, придружујући се тиме Кини и још неколицини других земаља које користе или чије централне банке припремају регулативу за увођење дигиталне валуте, преноси портал Франс24.цом.


- Постали смо прва земља у Африци и једна од првих у свету која је увела дигиталну валуту за наше грађане - рекао је Бухари на званичној промоцији у понедељак.

Нигерија бележи процват интересовања за криптовалуте јер људи траже начин да избегну слабљење постојеће валуте наире и да се изборе са високих трошкова живота и незапосленошћу у најмногољуднијој земљи Африке.

Дигиталне валуте иза којих стоје централне банке, или ЦБДЦ, као и криптовалуте су виртуелни новац, при чему су ЦБДЦ законито средство плаћања које регулишу централне банке, док су криптовалуте ван државне контроле.

Пет земаља света је већ покренуло ЦБДЦ, док је још 14, међу којима и Шведска и Јужна Кореја, у пилот фази према подацима о ЦБДЦ које прати Атлантски савет.

У западној Африци, Гана такође намерава да ускоро покрене сопствену ЦБДЦ валуту.

Централна банка Нигерије је раније ове године покушала да контролише употребу криптовалута, наредивши банкама да затворе рачуне који су били укључени у такве трансакције, додаје француски портал.

(Танјуг)