Доктор Евгениј Лебедински, кардиолог Клиничко-болничког центра "Доктор Драгиша Мишовић", објаснио је како на нас утичу нагле промене времена.

Нагле промене температуре одражавају су на многе, а коме највише сметају температурне осцилације, објашњава доктор Евгениј Лебедински, кардиолог Клиничко-болничког центра "Доктор Драгиша Мишовић" за РТС.

Респираторне инфекције, од прехлада до грипа, преко кракена, до шарлаха и варичела су овом периоду у јеку. Мало-мало па су амбуланте пуне, а готово да нема одрасле особе или детата које ових дана није имало здравствене проблеме, са лакшом или тежом клиничком сликом.

Клиничко-болнички центар "Доктор Драгиша Мишовић" бележи натпросечан број оних који су се у последња 24 сата јавили на хитан пријем, а преоптерећена је и Клиника за дечје плућне болести, преноси РТС. Др Евгениј Лебедински каже да лекари од претходних година овај период познају као период када се чешће јављају хронични болесници са различитим погоршањима, често и инфективним.

- Неколико је фактора да се се они чешће јављају - промена температура, лош ваздух посебно код плућних болесника, а за нама је и сезона слава која преоптерећује наше пацијенте - истакао је др Лебедински.

Према његовим речима, хронични пацијенти, због честих посета лекарима, знају како да се понашају, обучени су како да реагују, а донекле могу и сами себи да помогну. Међутим, они млађи су критичнији...

- Млади и пацијенти који долазе са озбиљним компликацијама први пут без ранијег јављања заиста су изазов у нашем раду - наводи др Лебедински и додаје да је у последње време, помоћ у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ затражио велики број младих пацијената са акутним коронарним синдромом или са повредама великих крвних судова, поготово у глави.

Такви пацијенти не могу да знају да ће им се нешто десити. Требало би да ослушкују своје тело, саветује др Лебедински, нарочито уколико у породици постоје случајеви кардиоваскуларних обољења или код самих пацијената фактори ризика – гојазност, дијабетес, хипертензија.

- Не би било лоше да се они јаве свом одабраном лекару и ураде превентивне прегледе - наводи др Лебедински.

Према његовим речима, увек имамо неке симптоме: "То су ситни аларми које често заобилазимо и приписујемо умору. Треба ослушкивати себе и своје тело. Човека треба хитно да одведе код лекара бол у грудима, било која врста сензације, поготово ако се шири у рамена, руке, врат, вилицу.  Различите врсте тиштења, пробадања, гушења такође су знак да треба отићи на преглед", рекао је доктор за РТС.

(РТС)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".