Птичји грип је у целом свету узео маха, а посебно у САД, где је лани усмрћено чак 58 милиона птица.

Епидемија се муњевито проширила, поставши ендемска код неких дивљих птица које преносе вирус на живину, тако да ветеринари сматрају да "не треба очекивати скорашњи крај".

Птичји грип у овом обиму је постао целогодишњи, глобални проблем који повећава и бојазан од лошег снабдевања, па и поскупљења меса (пилетине), пише Ројтерс.

Више од 20 стручњака и фармера с којима је британска агенција разговарала, каже да учесталост вируса у дивљини сигнализира да пољопривредници морају да посматрају ову болест као озбиљан ризик током цијеле године, уместо да се фокусирају само на превенцију на пролеће.

Епидемије птичјег грипа захватиле су Северну Америку, Европу, Азију, Африку, а нису успеле да их елиминишу ни летње врућине... Након што је лани усмрћено на десетине милиона кокошака, цене јаја су драстично порасле, како у свету тако и код нас.

Стручњаци кажу да су за епидемије, пре свега, одговорне дивље птице, а сви напори америчких фармера да заштите своје птице - нису уродили плодом.

Други највећи произвођач јаја у САД, Росе Ацре Фармс, лани је остао без око 1,5 милиона кокошака у производном погону у Ајови, упркос правилу да се "сви који улазе у погон - морају истуширати како би се елиминисао вирус".

И фарму у Колораду је два пута у року од пола године погодио овај вирус, што их је "коштало" више од 3 милиона пилића.

САД, Велика Британија, Француска и Јапан су међу земљама које су прошле године забележиле рекордне губитке живине, а подсећамо и да је цео свет већ увелико почео да осећа последице тога - пре свега, кроз повећање цена.

Наиме, цене пилећег меса "дивљају" и код наших комшија - у Хрватској, где килограм филеа сада кошта од 9 до чак 17 евра.

Остаје да се види у ком ће се смеру цене даље кретати, али је чињеница да већ осећамо последице глобалне кризе. Наиме, како нам је и суграђанка Сања недавно рекла, некада је за 1.000 динара могла да купи килограм пилећег филеа, који је коштао 400 динара, а сада је отишао на 700 динара.

Телеграф Бизнис је пре неколико дана проверавао цене пилетине и свињетине, након престанка ограничења, а ово је резултат:

Пилићи филе од једног килограма кошта 719 динара, пљексавице су 569 динара, свињска леђа са костима - од 449 динара до 646 (у зависности од супермаркета), свињска плећка је од 549 до 689 динара, док је свињски каре од 799 до 999 РСД.

Пилећи батак и карабатак коштају 389 динара по килограму, док су пилеће груди 489. Јунетина је најскупља, и кошта 1.099 динара; ребра су око 750 РСД.

(biznis.telegraf)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".