Дан заљублењих, празник који се везује за Светог Валентина, прославља се 14. фебруара и спада у датуме које обележавају Католичка и Протестантска црква, док Православна црква овог дана обелажава Светог Трифуна, заштитника винограда.

Званично није утврђено ко је био Валентин, тачније постојала су три мученика са именом Валентин.

Ипак се најчешће претпоставља да се ради о Валентину из времена Римског царства за време владавине Клаудија ИИ, 270. године. 

Клаудије, наиме, није желео да се мушкарци жене док трају ратови јер је веровао да су неожењени мушкарци бољи војници. Бискуп Валентин се противио томе и организовао је тајна венчања. Због тога је бачен у тамницу и над њиме је извршена смртна казна 14. Фебруара. 

Фото: Профимедиа

 

Док је боравио у затвору, написао је љубавно писмо стражаревој ћерки, а на крају писма стајало је "од твог Валентина". 

Многи верују да је симбол X постао синоним за пољубац у средњем веку. Они који нису умели да се потишу писали би знак X уместо потписа. Потом би пољубили свој "потпис" у знак искрености.

Девојке су током средњег века јеле бизарне намирнице на дан Светог Валентина како би сањале свог будућег супруга.

Фото: Википедија

 

У средњем веку млади мушкарци и жене извлачили су имена из чинија да би пронашли свог пара за тај дан. То име би носили закачено за рукаве током целе недеље да би сви остали могли да виде. То је корен израза на енглеском језику "носиш срце на рукаву".

Године 1537. енглески краљ Хенри ВИИ званично је прогласио 14. фебруар за празник Светог Валентина.

Фото: Википедија

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".