Успешно лансирање у среду је у складу са „политиком Индије да има средства за минимално и уверљиво одвраћање које треба да буде подршка посвећености да их никад не употреби прва”, саопштила је влада, преноси Ројтерс.


Како се наводи, ракета Агни-5 пала је у Бенгалски залив са веома високим степеном прецизности.

Моћни ракетни арсенал Пекинга натерао је Њу Делхи да унапреди своје системе наоружања последњих година, а верује се да Агни-5 може да погоди циљ у скоро целој Кини.

Индија је већ у стању да удари било где унутар суседног Пакистана, свог главног ривала, против кога је водила три рата од стицања независности од британских колонијалиста 1947.

Индија развија своје нуклеарне и ракетне системе средњег и дугог домета од 1990-их усред све већег стратешког надметања са Кином у настојању да ојача одбрамбене способности земље.

Напетости између две земље су нарасле, уз распоређивање трупа обе стране, након сукоба у јуну 2020. године, када је 20 индијских војника погинуло у долини Галван у Ладаху, а Кина је такође претрпела неодређен број жртава у овом сукобу.

Хиљаде индијских и кинеских трупа и даље су блокиране сукобом који се дешава у индијском региону Ладах, а траје од прошле године, упркос томе што су две стране одржале више десетина рунди разговора како би смириле ситуацију.

Последњи преговори између индијских и кинеских највиших војних званичника о решавању ситуације на линији спорне хималајске границе прекинути су 11.октобра, при чему обе стране криве једна другу за неуспех договора.

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".