Др Нарес Бханусхали, гинеколог из града Бхуј у савезној држави Гујарат, саопштио је да је успешно спровео процедуру на Јивубен Валабхаи Рабари и породио је 9. септембра и добила је дечака.

- Ово је редак случај, можете га назвати чудом. Радио сам 20 година и спровео преко 1.000 ИВФ третмана, али никада нисам видео овакав случај. Иако смо сретни што је случај успео, и даље апелирамо на људе да не покушавају затруднети у старости - рекао је др Бханусхали.

У евиденцији пријема у болницу, није наведен датум рођења госпође Рабари јер она не поседује никакве документе који доказују њену старост, попут личне карте бирача или извода из матичне књиге рођених - што је уобичајена ствар у руралној Индији.

Међутим, лекари су рекли да је она изјавила да има око 70 година. Узгајивач млека из села Рапар, удаљеног око 100 км од Бхуја, госпођа Рабари позвала је лекаре да приступе њеном јер је желела да има дете.

- Рекао сам јој да је престара и да је ово превише опасно за ваше здравље, али није хтела да слуша. На крају је почела да плаче и рекла: "Чак и ако умрем, биће ми драго што сам барем покушала да добијем дете", рекао је др Бханусхали, која је надгледала процедуру у Центру за ванредну оплодњу у истом граду.

Др Бханусхали је истакао да му се госпођа Рабари први пут обратила пре отприлике годину и по дана, након што су четири жене из њене породице успешно затруднеле путем ИВФ третмане која је спроведена. - Објаснио сам да су сви ти чланови породице стари између 45-50 година, па је ИВФ третман био могућ. Покушао сам да јој дам негативно саветовање, објашњавајући ризике да чак може изгубити живот, али била је толико емотивна да сам на крају попустио - рекао је.

Да би спровели процедуру, лекари су јој прво повећали материцу и дали јој хормонске третмане за почетак менструације, јер је поменута госпођа била у постменопаузи више од 20 година. Затим су лекари пребацили један ембрион помоћу ИВФ -а.

- У рутинским ИВФ третманима пребацујемо више ембриона, али у њеном случају смо пребацили само један јер њена материца не би могла да поднесе више - рекао  је др Бханусхали.

Крвни тестови спроведени 15 дана касније открили су да је успешно затруднела. - Беба се правилно развила без икаквих аномалија. Али у осмом месецу њен крвни притисак је био висок, па смо одлучили да родимо дете месец дана раније - рекла је др Бханусхали.

И процедура и постоперативна нега протекли су глатко, без икаквих компликација. Дечак, по имену Лало, задржан је у болници15 дана, након чега је и мајци и детету дозвољено да оду кући.

- Били смо забринути шта ће се десити са бебом ако гђа Рабари умре. Али чланови њене породице и неколико чланова њеног села дошли су и уверили ме да ће се побринути за дете ако се било шта деси пацијенту -  казао је је др Бханусхали.

Доктори су рекли да су, иако су се максимално побринули за праћење њеног хемоглобина, доведени специјалисти за критичну негу, укључујући кардиологе, како би се осигурало да не дође до компликација, успешан порођај остаје изузетак.

- Иако смо водили највећу пажњу, морам рећи да је имала среће и да смо имали срећу да је поступак био успешан - рекао је доктор.

(Independent.uk)